Hlavní obsah

Uherskobrodské Dny Komenského zvou na cestu do ráje

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento rok se tradiční Dny Komenského konají s mottem Vaše cesta do ráje a přinesou opět zajímavý a bohatý program, který je určen pro všechny generace a všechny lidi, kteří chtějí objevovat svět kolem sebe. Již popáté Dny Komenského oživí Uherský Brod kulturními, vzdělávacími i zážitkovými akcemi.

Foto: Elen Sladká

Program Dnů Komenského 2016

Článek

V pondělí 7. března v 18 hodin pozvou pořadatelé Zpátky do lavic. Pořad je určen i pro ty, kteří už školním lavicím dávno odrostli. V Muzeu J. A. Komenského se budou konat dvě hodiny školního vyučování se svačinovou přestávkou a skutečným školním zvoněním. A jaké předměty se budou vyučovat? Letos organizátoři zvolili ruštinu a přírodopis. V hodině ruštiny se vrátíme do časů, kdy se v každé škole zpívala sborově Kalinka, v přírodopisu se žáci dozvědí, jaké zvíře nese jméno J. A. Komenského.

V úterý 8. března čeká všechny zájemce cestovatelské odpoledne v knihovně nazvané Na cestě do ráje. Budou se promítat cestovatelské dokumentární filmy, pobesedovat můžete nad turistickými průvodci a zajímavými cestopisy.

Ve čtvrtek 10. března se program posune do trochu vážnější roviny. V Ulitém Kafé se bude konat Otvírák na Komenského. Tentokrát proběhne komponovaný večer slova a hudby nad Komenského spisem Hlubina bezpečnosti. Začátek je v 19.30 hodin.

Program v pátek 11. března má možná pro někoho trochu nepochopitelný název - CK komenSKY – zájezdy a dovolené. V jeho rámci vás čeká několik setkání se zajímavými lidmi nad zajímavými tématy.

Začátek bude patřit Bobu Kartousovi, který provede návštěvníky zeměmi Skandinávie, jejichž pedagogiku Komenský ovlivnil. Pak se mikrofonu ujme děkanka Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Kamila Veverková, která má připravenou přednášku o touze člověka poznávat svět a hledat a nalézat na něm svůj ráj. Poté představí muzeum své nejnovější přírůstky ze sbírky starých tisků.

Následovat bude Vladimír Foist, který představí svou „pětihvězdičkovou“ základku. Po stopách neznámých jmen, která změnila pedagogiku se vydáte s Kamilem Janišem. V 19 hodin vypukne Velká plážová párty aneb zážitkový večer na pláži. Muzeum se promění v tu nejkrásnější pláž, na které zažijete romantiku a poznáte především sami sebe.

Sobota 12. března je věnována zejména duchovnímu odkazu J. A. Komenského. Bude se konat děkovná ekumenická bohoslužba za život a dílo J. A. Komenského. Večer můžete navštívit kino Máj, které promítne unikátní časosběrný snímek Chlapectví.

V neděli 13. března můžete zamířit opět do kina, kde se bude konat odborná beseda Školní a rodinné konstelace – Jan vytvářet funkční vztahy.

Skutečnou perlou za závěr letošních Dnů Komenského bude umělecký recitál. Přednes Marka Ebena s varhanním doprovodem Tomáše Thona vás okouzlí ve čtvrtek 31. března od 18 hodin ve farním kostele. V jejich podání vyslechnete myšlenky Komenského z knihy Labyrint světa a ráj srdce a přesvědčíte se, že jsou stále aktuální a živé.

Připraveny jsou i dvě doprovodné akce. Na první z nich se  školáci v zážitkově vzdělávacím programu opět vydají Po stopách Komenského. Odborný seminář Učíme se s POLY je naopak určen pro pedagogy. Ve středu 9. března jej na ZUŠ lektoruje Iva Koutná ze spolku Líska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám