Hlavní obsah

Uherské Hradiště si připomíná osudy obětí totalitní perzekuce

Novinky, Jaromír Talák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti se v rámci projektu Paměť národa koná expozice, přibližující životy obyvatel Zlínského kraje, kteří žili pod nacistickou a poté komunistickou diktaturou.

Foto: Jaromír Talák

Panely k výstavě Paměť národa Zlínského kraje.

Článek

Celkem 13 lidí z celého kraje vypráví své příběhy z dob nesvobody. 

Skaut i atlet 

Na vystavených panelech se lze dozvědět více o výstavě a projektu, ale především o jednotlivých osudech. Na každém plakátu je fotografie pamětníka a jeho příběh. Můžeme si tak přečíst o osudu olympijského atleta Bohumíra Zháňala, kterému převrat zabránil stát se veterinářem, o životě Jaroslava Březovjáka, který jako mladík roznášel protikomunistické letáky nebo o skautu Svatopluku Čechovi, vždy bojujícího za záchranu českého skautingu. 

Každý z příběhů ukazuje zvůli a absurditu tehdejší doby, která svým odpůrcům bránila nejen ve štěstí, ale často i v normálním životě. Ačkoliv ne všichni pamětníci jsou hrdiny v pravém slova smyslu, neměli bychom jejich osudy ignorovat. Už jenom kvůli sobě, abychom se z nich poučili a nemuseli je jednou pocítit sami na sobě. 

Paměť národa

Výstava je pořádána centrem Paměť národa Střední Morava, které spadá pod sbírku vzpomínek Paměť národa. Jejím cílem je zachycení svědectvích (orálních, písemných i multimediálních) od pamětníků z dob od 1. světové války až do 90. let. Všechna se zaznamenávají na stejnojmenných webových stránkách.

Kromě samotného zachycování vzpomínek se organizace věnuje i popularizaci historie, např. pořádáním workshopů, besed s pamětníky, nebo i Během pro Paměť národa. Součástí toho je i rozhlasový pořad Příběhy hrdinů 20. století, na jehož základě vznikl později stejnojmenný televizní pořad. 

Výstava potrvá do 10. července, poté se přesune do dalšího města.   

Reklama

Výběr článků

Načítám