Hlavní obsah

Uchazeči o studium si nechali prověřit své zdraví

Novinky, Radka Miloševská

Více než sto dětí v doprovodu rodičů si nenechalo ujít prosincový den otevřených dveří Agel Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy v Českém Těšíně. Zájemci nejenže se dozvěděli informace o studijních oborech, ale také absolvovali měření tlaku či cukru v krvi či určování krevní skupiny.

Foto: archiv školy

Více než sto dětí v doprovodu rodičů si nenechalo ujít den otevřených dveří Agel Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy v Českém Těšíně.

Článek

Součástí programu byly Dny zdraví s nabídkou bezplatných základních vyšetření, které prováděli zdravotníci Nemocnice Český Těšín a Nemocnice Podlesí, které patří do skupiny Agel.

Zajímavé byly výsledky z orientačních měření vnitřního tuku a vyšetření měření tlaku. „Překvapilo nás, že až 70 procent vyšetřených má tuk kolem vnitřních orgánů, který nesouvisí s nadváhou pacienta. Krevní tlak měříme klasickým tlakoměrem, který ukazuje hodnotu správně, bez odchylek a ten odhalil čtyři osoby se zvýšeným krevním tlakem 200/100, kterým jsme doporučili navštívit obvodního lékaře,“ informovala Pavlína Kufová, studijní sestra Nemocnice Podlesí v Třinci.

Dále si návštěvníci ověřovali vitální kapacitu svých plic, která především u kuřáků, alergiků a nachlazených byla znatelně nižší, a pomocí pletysmografu zjišťovali prokrvení svých horních končetin, které odhalilo desítky špatného prokrvení rukou.

Naproti tomu podologické vyšetření zkoumající plosku nohy ukázalo, že plochonožím uchazeči o studium trpí jen ojediněle, a to ve dvou případech. Návštěvníci si také mohli zjistit krevní skupinu, přičemž v deseti případech měli návštěvníci všestrannou krevní skupinu 0, přičemž nejběžnější krevní skupinou v Česku je typ A.

Dále si mohli nechat určit svůj metabolický věk, který se u mnohých ukázal nižší než jejich skutečný věk, či zkonzultovat svou životosprávu s nutriční terapeutkou. Kromě ukázek resuscitace i znalostního kvízu určování kostí v lidském těle si také zájemci mohli projít budovy školy.

„Jsme zdravotnická škola a od svého založení si zakládáme na propojení teorie s praxí. Proto jsme si dali za cíl probudit v dospívajících zájem nejen o studium zdravotních věd, ale i poznat povolání zdravotníka v praxi. Dny zdraví nám potvrdily, že význam preventivních vyšetření a osvěty je vždy žádoucí a jakožto vzdělávací instituce chceme vychovat lidi, kteří pečují o cizí zdraví stejně jako o své vlastní a zdraví svých blízkých,“ uvedla PhDr. Karin Delongová, zástupkyně ředitele Agel Střední zdravotnické a vyšší odborné školy v Českém Těšíně.

Nabídka Dne otevřených dveří byla také pro vysokoškoláky. Od září se totiž studium na AGEL Střední zdravotnické škole rozšíří o vyšší odbornou školu, na které bude otevřen obor Diplomovaná všeobecná sestra.

„Zájemci se dozvěděli praktické informace k oboru Diplomovaná všeobecná sestra, jehož otevření reflektuje požadavky zaměstnavatelů, jejichž zájem o zdravotnické profese je na trhu práce stále znatelný. Díky zázemí nemocnic v kraji může škola žákům zajistit nejenom nadstandardní odbornou praxi už od samého začátku studia, ale také možnost zaměstnání po dokončení studia i v jeho průběhu,“ říká PhDr. Karin Delongová.

Zájemcům se dveře Agel Střední zdravotnické a vyšší odborné školy znovu otevřou ve čtvrtek 9. ledna od 14 do 17 hodin, opět s preventivními vyšetřeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám