Hlavní obsah

Ubytovna v Sokolské ulici ve Frýdku-Místku má prostor k doučování dětí

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek upravilo nevyužívané prostory suterénu ubytovny v Sokolské ulici ve prospěch dětí ze sociálně slabých rodin, které mají problémy s učením. Vznikla zde příjemná místnost k jejich doučování.

Foto: Petr Pavelka

ubytovna Sokolská - místnost pro doučování dětí

Článek

Cílem je zvýšit u dětí z této lokality přípravu do školy, což má vést k vylepšení jejich školního prospěchu a následně k jejich motivaci k dalšímu vzdělávání a k touze něčeho v životě dosáhnout.

„Doučování je určeno dětem prvního stupně základních škol. Zahájeno bude v pondělí 17. února a následně se bude konat vždy v pondělí a čtvrtek od 15 do 16:30 hodin. Dětem pomohou s učením a vypracováváním domácích úloh studenti z místního Dobrovolnického centra Adra, se kterým město dlouhodobě spolupracuje,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Věří, že vstřícný přístup dobrovolníků při doučování dětí v místnosti vyzdobené barevnými dekoracemi a vybavené školními lavicemi i základními školními pomůckami přinese pozitivní výsledky.

„Naše terénní sociální pracovnice připravily leták s informacemi o zahájení doučování, který předávají rodičům dětí žijících v blízkosti ubytovny na ulici Sokolská a zároveň je vyzývají k tomu, aby děti na doučování poslali. Informovány jsou také základní školy zřizovány městem,“ doplnil náměstek primátora Libor Koval.

Návrh na vybudování doučovací místnosti pro děti žijící v lokalitě ulic Míru, Sokolská a Křižíkova se zrodil v rámci jednání pracovní skupiny Agentury pro sociální začleňování, které se pravidelně účastní sociální terénní pracovnice spolu se zástupci města, škol a dalších institucí. Ředitelé škol poukázali na nedostatečnou připravenost dětí z této lokality na vyučování s tím, že jim často chybí domácí úkoly a jsou nedostatečně připraveny do jednotlivých vyučovacích hodin. Město se proto rozhodlo, že v této lokalitě vybuduje místnost pro doučování dětí.

Jedná se již o druhou speciální místnost v ubytovně v Sokolské ulici. Koncem minulého roku zde vznikla kancelář Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR, která má za úkol snižovat napětí mezi majoritou a minoritami a poskytovat podporu obcím v procesu sociálního začleňování osob ohrožených sociálním vyloučením. Kancelář je k dispozici také terénním pracovnicím a asistentům prevence kriminality, kteří jsou tak blíž místním obyvatelům, což napomáhá k budování lepších vzájemných vztahů a následně i k efektivnější spolupráci.              

Reklama

Výběr článků

Načítám