Hlavní obsah

U Roudnice nad Labem vznikne vodní elektrárna

Novinky, Anna Burdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Roudnice nad Labem by vbrzku měla vzniknout vodní elektrárna. Vybudovat ji tu chce společnost RenoEnergie, která letos na podzim zahájila provoz na vodní elektrárně v Píšťanech na Litoměřicku. Město se po dohodě s Povodím Labe a. s., obcí Vědomice a oddílem Kanoistiky rozhodlo projekt podpořit.

Foto: Anna Burdová

Ilustrační foto.

Článek

Nová vodní elektrárna na Labi bude vystavěna na pravém břehu, na místě dnešní umělé slalomové dráhy pro kanoistický oddíl. Bude umístěna v podzemí, aby příliš nenarušovala krajinný ráz, což byla jedna z podmínek, které si roudničtí radní stanovili. Na povrch bude vystupovat jen nezbytná technika.

„Vodní elektrárna bude při povodni přelévaná. Na rozdíl od Píšťan bude umístěná zároveň s terénem, nebude tady prakticky vidět," řekl Jakub Helus, technický ředitel RenoEnergie.

Jednou z dalších podmínek pro schválení stavby byla například i dodávka elektrické energie za výrobní cenu do místního plaveckého bazénu a nahrazení původní kanoistické slalomové dráhy, která musí stavbě ustoupit. Součástí projektu společnosti RenoEnergie je také zřízení oddechové zóny pro zdejší obyvatele a výstavba chodníku od roudnického mostu směrem na Vědomice.

„Věřím, že vybudování nové elektrárny přinese nejen nový zdroj čisté energie, ale zároveň další možnosti pro sport a odpočinek roudnických občanů," říká k tomu místostarosta Roudnice nad Labem Luboš Matek.

Plánovaná výstavba vodní elektrárny by měla trvat přibližně dva roky. Kdy však bude zahájena, není zatím jasné, protože společnost RenoEnergie zatím nemá všechna potřebná povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám