Hlavní obsah

U Jezírka lásky mohou lidé zanechat svá přání

Novinky, Petr Hejna

Jezírko lásky u Vráže je vlastně dvojice lesních tůní, nicméně prioritně každý má na mysli to první, na které narazíte na lesní cestě při příchodu od Staré Vráže, druhé se ukrývá za hrází jen pár metrů nad ním.

Foto: Petr Hejna
Článek

Romantický rozcestník s dřevěnou stříškou nad rozeklanou větví u spodního jezírka již vzal za své před časem díky zchátrání vlivem povětrnostních podmínek. Dnes nedaleko místa, kde stával, je vybudován odpočinkový a informativní altán s výhledovým okénkem na klidnou vodní hladinu. Na zalaminovanou velkoplošnou ceduli vlevo v přístřešku (jednu ze čtyř, skýtajících informace  v prostorách altánku) se chybička vloudila, text tam slibuje pohled na „hladní vodinu“, což mírně pobaví, avšak smysl textu je každému jasný.

Sloupky v čele jsou kovové, a pomocí magnetů zde návštěvníci zanechávají svá přání - i vzhledem k blízkosti známých lázní v zámečku ve Staré Vráži, se lze zde dočíst např.: „Přeji si zdraví pro celou rodinu…”, stejně jako jiné útržky papíru se zaobírají lidským citem, který má jezírko v názvu, a snad tedy i v popisu práce plněným milostných tužeb, s trochou víry v síly neznáma a všemocnosti přírody v altánku ponechaných.

K jezírkům s oblibou vyrážejí místní, lázeňští „hosté“, tedy přesněji řečeno pacienti, pěší i cyklo turisté. O legendě o podkonímu podlehnuvší kněžně i okolních přírodních rezervacích Hrby a Čertova hora je více pojednáno v tomto článku, o historii zámku, který ve svých prostorách nabízí i kulturní akce nebo bohoslužby v zámecké kapli pro veřejnost, pak je podrobněji pojednáno zde.

Obdobně, jako v souvislosti s totožně pojmenovaným Jezírkem lásky u Luhačovic se zde vyskytuje i pověst s příbuznou tematikou (tam se zase měla tajně scházet komtesa se svým milcem z prostého lidu, takže opět údajná láska napříč společenskými vrstvami), nicméně to jihočeské je svými malebnými přírodními břehy, prorostlými spletí kořenů stromů a místy lemované mechem porostlými kameny, větvemi popadanými ve vodě, posezením na staré lavičce... ještě romantičtější, jak může snadno každý milovník přírody poznat sám při návštěvě tohoto klidného místa na Písecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám