Hlavní obsah

Tým oddělení ARO Nemocnice Prostějov přiblížil studentům základy první pomoci

Novinky, Radka Miloševská

Jak správně provádět srdeční masáž, dýchání z úst do úst, nebo jak rozpoznat otravu houbami či chemikáliemi. To přijel vysvětlit studentům druhého ročníku prostějovského Cyrilometodějského gymnázia tým oddělení ARO Nemocnice Prostějov.

Foto: archiv nemocnice

Kromě teoretické části měli studenti možnost vyzkoušet si resuscitaci osoby v bezvědomí na cvičné figuríně.

Článek

V rámci této vzdělávací akce si studenti mimo jiné mohli vyzkoušet resuscitaci na vlastní kůži, nebo si vyslechnout zajímavé případy z lékařské praxe. 

„V první části našeho programu se posluchači seznámili se základními pravidly první pomoci, ať už se jednalo o komunikaci se zraněným, kardiopulmonální resuscitaci dětí i dospělých, či o umělé dýchání. Okrajově jsme také zmínili i další život ohrožující stavy a postupy k jejich první pomoci, jako jsou například otravy, uštknutí hadem či masivní krvácení,“ vysvětlil zástupce primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Daniel Šperka.

Hlavní iniciativa k uspořádání této akce přišla od jednoho ze studentů gymnázia. „S nápadem přiblížit studentům Cyrilometodějského gymnázia základy první pomoci za námi přišel student Tomáš Batěk, jehož tatínek je shodou okolností také lékařem prostějovské nemocnice. Myšlenka se zamlouvala i vedení gymnázia, proto jsme využili příležitosti a akci uspořádali,“ dodal MUDr. Daniel Šperka.

Kromě teoretické části měli studenti možnost se zdravotníků na cokoliv zeptat a v neposlední řadě si také vyzkoušet resuscitaci osoby v bezvědomí na cvičné figuríně. „Vždycky jsem počítala s tím, že první pomoc bych měla zvládat. Teoreticky jsem se ji učila už několikrát, ale nikdy jsem neměla možnost si ji takto vyzkoušet, proto jsem moc ráda za tuto příležitost,“ uvedla studentka Cyrilometodějského gymnázia Ludmila Rubanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám