Hlavní obsah

Týden Baťa přilákal stovky návštěvníků

Novinky, Jitka Zvolská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V minulém týdnu uspořádala Nadace Tomáše Bati první ročník festivalu TB – Týden Baťa. Zájem stovek návštěvníků o možnost prohlédnout si Baťovu vilu překvapil samotné organizátory.

Foto: Gabriela Culík Končitíková

návštěvníci páteční prohlídky vily T. Bati

Článek

Ve dnech 15. – 19. května se otevřela vila Tomáše Bati široké veřejnosti. Tematické prohlídky vily „od sklepa až po půdu“, přednášky a besedy s autory, kteří se věnují tématu Baťa, přilákaly do vily návštěvníky z celé České republiky i Slovenska.

„Cílem festivalu TB – Týden Baťa je seznámit širokou veřejnost s odkazem Baťa netradičním způsobem. Pro první ročník jsme zvolili cyklus tematických prohlídek, besed a filozofii sdílení baťovských knih skrze Knihomodul Baťa,“ uvedla Gabriela Culík Končitíková, projektová manažerka Nadace Tomáše Bati.

Během festivalu si vilu Tomáše Bati prohlédlo více než 1200 návštěvníků. V průběhu 22 tematických prohlídek se lidé mohli kochat výhledem z vilové věžičky i zjistit jaký sklep či bunkr Tomáš Baťa ve vile měl. Poprvé měli návštěvníci také možnost si prohlédnout některé osobní věci rodiny Baťů, jako například rodinné stříbrné příbory, cestovní sadu na holení Tomáše Bati nebo jeho odlitek kopyta pro výrobu obuvi na míru z roku 1929.

„Zájem veřejnosti, nejen Zlíňanů, ale i lidí, kteří přijeli cíleně navštívit vilu během festivalu, nás velmi překvapil. Osobně mě velmi potěšilo, že je o odkaz Baťa tak velkým zájem, a to napříč generacemi,“ uvedl Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati.

Po celý týden měli lidé také možnost studovat dobové knihy a tiskoviny, které nabízí knihovna Nadace Tomáše Bati. Možnost číst si v knihovně Tomáše Bati využilo přes dvě stě návštěvníků. Zvýšit zájem veřejnosti o čtení a sdílení baťovské literatury je jedním z hlavních cílů nadace pro rok 2017.

Nedílnou součástí festivalu byl také Knihomodul Baťa, který se pomalu ale jistě stává významným místem pro sdílení baťovských myšlenek.

„Denně jsem se byl podívat, jak funguje Knihomodul během festivalu. Musím se přiznat, že jsem byl velmi překvapen, jak rychle a ohleduplně se jej naučili lidé ve Zlíně využívat. Pokaždé jsem narazil na čtenáře, hrající si děti a odpočívající kolemjdoucí. Atmosféru skvěle podpořila možnost vypít si v klidu kávu. Má představa o možnostech využití Knihomodulu byla naplněna,” sdělil Ondřej Lukeš, designer studia Dooom a autor konceptu Knihomodulu Baťa.

„Knihomodul nám poskytl možnost uspořádat besedy a autorská čtení přímo uprostřed zahrady vily Tomáše Bati,” podotkla Gabriela Culík.

Během doprovodného programu byl také poprvé představen dětem medvěd Tom – medvěd, jehož pohádkový osud je inspirován příběhem Tomáše Bati a umožňuje dětem poznat baťovskou odvahu a odhodlání.

„Již nyní známe téma následujícího ročníku a našim cílem je zapojit více institucí i dobrovolníků. Byl bych rád, aby se festival TB – Týden Baťa stal v budoucnu nedílnou součástí kulturního dění ve Zlíně,” dodal Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati. 

Festival TB - Týden Baťa vznikl za podpory Státní fondu kultury ČR. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám