Hlavní obsah

Tvrz Kestřany chystá oslavu k 700 letům od první písemné zmínky

Novinky, Petr Hejna

Středověká tvrz v Kestřanech u Písku má na dny 4. - 6. července připraven bohatý program k velmi kulatému výročí - k 700. výročí od první písemné zmínky. Počátek prázdnin u Písku tedy nebude rozhodně nezajímavý.

Foto: Petr Hejna

pohled na Horní tvrz

Článek

Samotné datování první písemné zmínky zdaleka neznačí totéž, co skutečné stáří objektu, deklaruje však nezpochybnitelnou existenci v daném období, takže mnohé památky ve skutečnosti by měly v rodném listu mnohem starší datum. 

Na programu oslav výročí vystoupí spousta dobovou hudbou, tanci a životem se zabývajících nadšenců - celý program najdete ZDE

Tuto událost by si nikdo neměl rozhodně nechat ujít, přes i ty nad normál optimistické prognózy o možnostech prodlužování lidského věku lze takřka s určitostí předpokládat, že další stoleté výročí je evidentně souzeno zcela jiné generaci. Je nutno upřesnit, že z dvojice sousedních tvrzí se jedná o objekt nazývaný Horní tvrz, která je i významným archeologickým nalezištěm.

Ani letos nechybí v aktivitách majitelů tvrze poutavá pobytová akce pro milovníky historie a doteků s ní, kterou je archeo camp, a to ve dvou srpnových termínech.

Takže neopomeňte tuto jedinečnou památku, vyhledávanou turisty i fotografy, navštívit ať již u příležitosti oslav výročí, tak kdykoliv jindy při cestě do okolí Písku.

S oblibou zde v interiéru i exteriéru pracují členové foto klubu Teri Foto, nedávno v sále tvrze se natáčela i část klipu k novému albu současného významného píseckého básníka a textaře Milana Prince.

Skutečnou atmosféru nefalšovaného středověku mohou zájemci poznat na tvrzi Kestřany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám