Hlavní obsah

Tvořil Karel May příběhy o apačském náčelníkovi na zámku v Bílovci?

Novinky, Lenka Gulašiová

Je velmi pravděpodobné, že na zámku v Bílovci tvořil některá svá díla Karel May, autor dobrodružných knih, v nichž vystupuje věhlasný apačský náčelník Vinnetou společně se svým pokrevním bratrem Old Shatterhandem. Tato informace vyplývá z deníků bývalých majitelů zámku.

Foto: Jiří Velký

Tvořil Karel May na zámku v Bílovci?

Článek

„Ozval se nám hrabě Peter Sedlnitzky-Odrowas z Choltic, vnuk posledního šlechtického majitele zámku, který při pročítání deníků svého strýce a dědečka našel zprávy o tom, že v zámecké knihovně byly uloženy rukopisy některých děl Karla Maye. Ten byl dobrým přítelem jeho dědečka, jenž slavného spisovatele nechal několikrát na bíloveckém zámku tvořit,” sdělil překvapivou informaci Eduard Valeš, kastelán zámku v Bílovci.

„Bohužel celou zámeckou knihovnu spolkl v roce 1945 požár, a tak zatím musíme vycházet pouze ze zmíněných poznámek v denících. Možná se ale časem najde i nějaká fotografie. Právě nedávno jsme v Brně nalezli v jednom albu fotografie majitele bíloveckého zámku barona Moritze Sedlnitzkého a jeho syna Stanislava Zdenko Sedlnitzkého v krásné hulánské uniformě i snímek Zdenkovy budoucí manželky Idy ještě jako sedmnáctileté komtesy,” dodává Eduard Valeš.  

Tyto informace a materiály určitě zaujmou i návštěvníky, kteří do zámku zavítají. Letošní sezona, na kterou se v Bílovci už pečlivě připravují, bude zahájena v sobotu 28. dubna.

„Doplňujeme zámecké interiéry o další kusy historického nábytku a nové autentické fotografie a také o portréty majitelů zámku. Každoročně volíme jiné téma prohlídek, tím letošním je putování majitelů bíloveckého zámku po Transylvánii, Valašsku a Banátu. Bílovečtí šlechtici v Rumunsku, tehdejších Uhrách, sloužili jako příslušníci císařsko-královské armády nebo jako vládní zmocněnci. Slavnostní otevření zámecké sezony bude doprovázet také vernisáž výstavy fotografií skvělých fotografů a cestovatelů Milana Warzochy a Rostislava Kolka i přednáška o historických místech Transylvánie. Společně navštívíme tajemný hrad Bran a večer bude zámek patřit upírům a upírským prohlídkám," zve Eduard Valeš.

Zámek v Bílovci se však letos kromě další turistické sezóny dočká i opravy fasády západní části objektu. A nejen to. „Věřím, že letos bude rovněž zprovozněno sociální zázemí na zámku, které budou moci využívat návštěvníci. Těm byly doposud k dispozici nově zrekonstruované toalety v areálu letního kina nebo veřejné toalety na radnici," říká starosta města Pavel Mrva.

„Jsem rád, že se zámek daří postupně opravovat a zpřístupňovat veřejnosti, a to i díky systematické práci kastelána Eduarda Valeše a dalších nadšenců, kteří trpělivě hledají v historických pramenech a vymýšlejí aktivity pro oživení zámku,” říká Pavel Mrva a dodává, že město v současné době podává žádost o dotaci z česko-slovenské přeshraniční spolupráce na další rekonstrukci zámku.

„Pokud budeme úspěšní, Bílovec získá 6,5 milionu korun, 5 milionů bude využito na nové expozice zámku a 1,5 miliónu korun na rekonstrukci městských schodů," uzavírá starosta města Bílovce s tím, že výsledek bude známý na podzim tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám