Hlavní obsah

Turnaj ragbyových mrňat Memoriál Jana Kudrny se vydařil

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ročník Memoriálu Jana Kudrny proběhl první květnovou neděli v Praze ve Vysočanech na hřišti Pragy a za účastí více než 200 hrajících dětí v devatenácti týmech zařazených do tří věkových kategorií.

Foto: Petr Skála

Týmy devítiletých a sedmiletých borců Pragy s Brunem Kudrnou a Janem Kudrnou (foto: Petr Skála)

Článek

Byl to vložený turnaj čili rok dopředu nenaplánovaná sportovní akce a tak na hřiště nejúspěšnějšího ragbyového klubu v zemi, Pragy Praha, přijely jen ty kluby, které účast považovaly nejenom za sportovní záležitost, ale i společenskou událost.

Jan Kudrna, po němž byl turnaj pojmenován, se narodil před devadesáti lety a před deseti zemřel.

"Pragovka po letech uspořádala dětský turnaj a věnovali jsme jej k poctě  Jana Kudrny, který před čtyřiceti lety založil  v našem klubu školu ragby. Bylo úžasné, že se zde sešlo tolik dětí i jejich rodiče a také,  že se nám povedlo počasí,"  líčil na konci turnaje dění kolem něj dvojnásobný ragbista roku a současný trenér Pragy Miroslav Fuchs.

Ceny, včetně těch, které turnaji věnovalo hnutí Bez medu to nejde, předávali syn Jana Kudrny, současný předseda České rugbyové unie Bruno a  Kudrnův vnuk Jan. Celé dění sledovala i pravnučka Kudrny tříletá Nikol Kudrnová.

"Na to, že jsme pět let podobnou akci neorganizovali, nám to vyšlo skvěle a ke spokojenosti  všech včetně rodičů. A že jich přišlo," radoval se  i druhý trenér mládeže Pragy Filip Král  krátce po skončení  turnaje.

Ragby mělo štěstí na svého českého zakladatele, kterým byl novinář a autor postaviček mravence Ferdy a brouka Pytlíka Ondřej Sekora. Sekora nejenže se ve své tvorbě věnoval životu postaviček ze světa hmyzu, ale při překladu pravidel, třeba při pojmenovávání určitých ragbyových útvarů, čerpal přímo ze včelího úlu. Nu a tak  ragbisté mají  ve svých řadách rojníky, kteří útočí i brání v roji.

"Tohle a nejenom to nás zaujalo. Proto jsme se zúčastnili turnaje jako pozorovatelé a přispěli dárky pro jeho účastníky," řekl Jiří Cafourek, který je šéfem kampaně Bez medu to nejde.

 Jak turnaj dopadl?

Kategorii sedmiček vyhráli žáci Říčan hrajících pod značkou Medvědi před mrňaty z Pragy a Říčanskými vlky.  Kategorii devítiletých a mladších vyhráli borci Slavie Praha před mladými nadějemi z Tatry Smíchov a Říčanskými velrybami. V kategorii nejstarších  dětských celků jedenáctiletých byli nejlepší borci Sparty, před hráči  z Petrovic a Tatry.

Mezi mladými ragbisty hrála v celcích s převahou chlapců sem tam i nějaká děvčata. Když jste se pak zaposlouchali do hovorů účastníků turnaje, tak jste zjistili, že se tam  hovořilo dokonce čtyřmi jazyky: zněla tam nejenom čeština, ale i slovenština, francouzština a angličtina. 

Vskutku mezinárodní turnaj se chystají uspořádat ragbisté Pragy i příští rok. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám