Hlavní obsah

Turnaj krajského přeboru v rapid šachu hostila Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý turnaj krajského přeboru mládeže Moravskoslezského kraje v rapid šachu proběhl v sobotu v Kulturním domě AKORD v Ostravě-Zábřehu. Akce se zúčastnilo 107 mladých šachistů od pěti do osmnácti let. Nejvíc se dařilo hráčům a hráčkám z Beskydské šachové školy o. s. z Frýdku-Místku.

Foto: Josef Zajíc

Krajský turnaj v rapid šachu. Ostrava 30.11.2013, Ludmila Kopcová z TJ Ostrava

Článek

"Rapid šach je zrychlené tempo šachu oproti klasickému," vysvětlil ředitel turnaje Ing. Ladislav Kopec. "V klasickém šachu se hraje tempem minimálně 1,5 hodiny na partii pro každého hráče s 30 sekundovou bonifikací za každý provedený tah. V rapid šachu se hraje tempem 15 - 25 minut na celou partii, ale v tomto případě jsme se rozhodli čas zkrátit na 20 minut, protože nám to pravidla dovolují," dodal Ladislav Kopec.

Krajský přebor mládeže v rapid šachu probíhá v pěti kolech. Každý okresní šachový svaz uspořádá jedno kolo. Po této soutěži se nejlepší utkají o další postup na Mistrovství České republiky v rapid šachu.

Turnaje se zúčastnilo 107 mladých šachistek a šachistů. Z tohoto počtu soutěžilo 17 dívek, ale v cílovém žebříčku v jednotlivých věkových kategoriích se neztratily. Nejmladším šachistou zde byl pětiletý Marek Fizer z Beskydské šachové školy o. s. z Frýdku-Místku (BŠŠ FM) a Eliška Drastichová z Havířova.

Zúčastnění mladí šachisté, kteří ve věkových kategoriích U10, U12, U14 a U18  byli doprovázeni rodiči a trenéry, tak zcela zaplnili velký sál Kulturního domu AKORD v Ostravě-Zábřehu.

V jednotlivých kategoriích zvítězili: U10: Jan Šebesta - SK Slavia Orlová, Lucie Fiterová - BŠS FM. U12: Dominik Očko - Mezinárodní šachová škola Interches, Zuzana Gřešová - BŠŠ FM. U14: Ondřej Havelka - MŠŠI, Ludmila Kopcová - TJ Ostrava. U18: Jiří Kozel - BŠŠ FM, Natálie Koňáková - BŠŠ FM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám