Hlavní obsah

Turečtí odborníci v cestovním ruchu se přijeli inspirovat do Mikulova

• Aktualizováno
Novinky, Jitka Sobotková

Pracovníci veřejné správy a regionálního rozvoje ze severní Anatolie v Turecku včetně jednoho člena tureckého parlamentu navštíví ve dnech 3. až 7. června Mikulov.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„Chtějí se seznámit s rozvojem a podporou agroturismu na jižní Moravě a získat tak zkušenosti, které jim pomohou vzdělat odborníky a správným způsobem rozvíjet cestovní ruch v jejich venkovských oblastech,“ řekl Martin Hrabec ředitel Institutu pro trénink pohostinnosti z Mikulova.

Turecká strana má podle něj také velký zájem o další spolupráci v oblasti strategického rozvoje turismu i po ukončení projektu.

Další skupina zahraničních projektových hostů, tentokrát z Itálie a Bulharska, navštíví Mikulov se stejným cílem na začátku července. „Pro Mikulov může být určitě potěšující, že úroveň rozvoje a řízení turismu na Mikulovsku bude sloužit jako příklad dalším zemím,“ dodal Martin Hrabec.

Mikulov je v hledáčku odborníků na cestovní ruch a gastronomii velmi často. Také toskánští šéfkuchaři zapojení do vzdělávacího projektu Cook Art před nedávnem objevovali moravskou kuchyni a vína.

V rámci spolupráce konvivia Slow Food Pálava s organizací Mentore Toscana – Svazem restauratérů a producentů tradičních potravin – přijela do Mikulova skupina toskánských kuchařů a odborníků a čerpali inspirace. Během exkurze navštívili i řadu restaurací, kde ochutnali tradiční moravské pokrmy a v kulinárním studiu si sami vyzkoušeli vaření „po moravsku“.

Jeden den pak strávili i v Bílých Karpatech, kde se seznámili s projektem na záchranu oskoruší, kozími sýry, ovocnými pálenkami a kde si vyzkoušeli pečení svátečního i běžného sladkého pečiva s kozojídskými kuchařkami. „To jsou velmi akční místní babičky, které se snaží uchovat místní kulinární dědictví pořádáním kurzů a prezentací pečení,“ objasnil Martin Hrabec z hostující organizace.

Důležitou část exkurze samozřejmě tvořilo seznámení s moravským vínem přímo ve vinařstvích i při řízených degustacích, a ačkoliv červená vína podle očekávání příliš neoslovila, bílá vína slavila úspěch a řada Italů se vyptávala na možnost nákupu pro své restaurace. Exkurze byla zakončena návštěvou a degustací v Salonu vín České republiky ve Valticích.

„Toskánci byli velmi pozitivně překvapeni jak krásou Mikulova a okolí, tak kvalitou gastronomie a vína a obecně turistickými možnostmi jižní Moravy,“ řekl Martin Hrabec a zároveň uvedl, že v současné době pracují obě organizace na dalším společném projektu. Tentokrát by mohli naši kuchaři a odborníci v cestovním ruchu podniknout exkurzi do Toskánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám