Hlavní obsah

Trojice ostravských šimpanzic se přišla podívat, jak chutná jarní počasí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šimpanzice přivezli z lipské zoologické zahrady na sever Moravy v únoru, kdy bylo nehezky a nevlídno. Jejich zimní karanténa je u konce, ošetřovatelé se je vzhledem k hezkému počasí rozhodli vypustit do venkovního výběhu. To se opkám velmi líbilo a chlupaté dámy si sluníčko opravdu užívají.

Foto: zoo Ostrava P. Vlček
Článek

Šimpanze najdete v moderním Pavilonu evoluce, z  Lipska připutovaly tři samice: devětatřicetiletá Ulla, sedmnáctiletá Annet a devítiletá Kara.

Dřívější pavilon měl stísněné prostory, nyní mají primáti daleko důstojnější podmínky pro život. 

Hned se vydaly na strom

Samice si na pobyt v novém prostředí od začátku zvykají velmi dobře. Návštěvníci tak mohly nové obyvatelky Pavilonu evoluce vidět krátce po jejich příjezdu. Vzhledem k výraznému oteplení nyní chovatelé přistoupili k další fázi seznamování – pobytem ve venkovní voliéře.

„Poprvé do ní šimpanzí samice vstoupily v pondělí ráno. Po otevření dvířek dlouho neotálely a docela odvážně se pustily do neznámého prostoru. Jako první vyšla nejstarší samice, kterou vzápětí následovaly obě mladší členky skupiny. Prozkoumávaly hned celý výběh a nebály se šplhat i po kmenech,” informovala mluvčí zahrady Šárka Nováková. 

Ve voliéře budou šimpanzi v závislosti na počasí  v dopoledních hodinách a pak popoledni. Pobyt venku tak bude zatím omezen jen na několik hodin denně. Pokud nebudou zvířata ve venkovním výběhu, uvidí je návštěvníci uvnitř pavilonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám