Hlavní obsah

Třinečtí pěvci rozezněli irské katedrály

Novinky, Kateřina Ernstová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát let činnosti Pěveckého sdružení Martinů bylo důvodem pro uspořádání koncertního turné, které se uskutečnilo 21. - 25. října v irském Dublinu. V prestižních koncertních prostorách Christ Church Cathedral a St Ann´s Church vystoupil společně se sborem Martinů také Třinecký komorní orchestr.

Foto: archiv PSM

Pěvecké sdružení Martinů a Třinecký komorní orchestr v irském Dublinu

Článek

První koncert, který se uskutečnil v pátek 23. října, přilákal do St Ann´s Church mnoho diváků. Čeští sboristé pod taktovkou dirigenta Michala Zátopka zazpívali společně s přátelským irským sborem Laetare Vocal Ensemble.

„Nebylo vůbec jednoduché zvolit program koncertů, neboť jsme chtěli reprezentovat sborové umění i regionální hudbu co nejlépe a současně zaujmout i ty, kteří se tímto uměním nezabývají," uvedl Michal Zátopek, dirigent sboru, který vede Pěvecké sdružení Martinů právě letos 10 let.

„Navíc jsme měli respekt z obrovských prostorů katedrály, které bývají pro sbor akusticky velice náročné. Přesto jsem se rozhodl pro obtížný repertoár, který by odpovídal vysoké úrovni obou plánovaných koncertů – počínaje skladbami jako Velkomoravský chorál, Pocta tvůrcům Zdeňka Lukáše či Pergolesiho Stabat Mater a konče prezentací našeho regionu v podobě představení skladeb Gorale Jana Vičara či Galán čarovaný v úpravě Ireny Szurmanové.”

Hlavní koncert se konal v sobotu 24. října v prostorách katedrály Christ Church Cathedral. Všichni hudebníci podpořeni úžasnou akustikou převedli skvělý výkon, který vyvolal velmi milé reakce publika.

„Za velkým nadšením posluchačů obou koncertů stojí píle nás všech, sbormistrů, zpěváků i hudebníků z orchestru. Velmi si vážím toho, že na naše vystoupení přišel také zástupce české ambasády, který obdivoval úroveň koncertu i naše nasazení a odvahu zorganizovat zahraniční turné. Jsme rádi, že jsme mohli prezentovat náš region a sborový zpěv tak daleko od domova, i když přiznávám, že to bylo velice náročné. Motivací pro zvládnutí nelehké organizace bylo pro nás udělení Ceny města Třince, stejně jako podpora našich obdivovatelů a partnerů, za což bych jim chtěl touto cestou poděkovat,” zhodnotil sbormistr.

Koncertní zájezd do Irska byl pro všechny třinecké umělce především velkým hudebním zážitkem. „Naším velkým přáním bylo prezentovat sborové umění v některé ze zámořských zemí, kterou sbor ještě nenavštívil. Nakonec vyhrálo Irsko, které bylo pro většinu z nás atraktivním cílem nejen pro své přírodní krásy, zajímavou historii, ale i pro vysokou kulturní úroveň,” uvedla Dagmar Machálková, organizační vedoucí sboru. „Věřím, že všem účastníkům v srdcích zůstane také mnoho dalších zajímavých vzpomínek na tuto krásnou zemi."

Reklama

Výběr článků

Načítám