Hlavní obsah

Třinecké železárny: kolektivní smlouva zajistí na rok 2015 pevný růst mezd

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst mzdy o 1,9 procenta mají v kolektivní smlouvě zaručen zaměstnanci Třineckých železáren (TŽ) na rok 2015. V loňském roce to bylo 1,7 procenta. Dohodlo se na tom vedení hutní firmy a zástupci Odborového svazu KOVO TŽ (OS KOVO).

Foto: Petra Jurásková
Článek

Smlouvu podepsali před hokejovým zápasem HCO Třinec a HC Vítkovice Steel ve Werk Areně v neděli 14. prosince předseda odborového svazu František Ligocki a generální ředitel firmy Jan Czudek. K podpisu se připojil i ředitel pro personalistiku a administrativu TŽ Ivo Žižka a nový předseda odborů provozu Válcovna trub v Ostravě Martin Frömel.

Zaměstnancům se zvýší tarifní mzda o 150 korun. Růst mezd se projeví již ve výplatě za leden. Dodatek kolektivní smlouvy týkající se růstu mezd se v letošním roce začal dojednávat dřív, aby bylo možné náklady promítnout do připravovaného finančního plánu hutě.

Předseda OS KOVO František Ligocki poznamenal, že je s výsledkem jednání spokojen. „Vyjednávání se vedlo o dodatku kolektivní smlouvy týkající se růstu mezd. Pozitivní je také stálý objem benefitů, který mohou zaměstnanci čerpat,“ dodal.

Z benefitů získávají všichni zaměstnanci příspěvek na obědy v maximální možné výši, na penzijní připojištění, kapitálové životní pojištění a nebo na poukázky v průměrné hodnotě tří tisíc korun, které mohou využít různorodě. Na rekreaci, vzdělávání, relaxaci či hokejovou permanentní vstupenku. Huť mimo to přispívá na činnost odborového svazu zejména na dětskou rekreaci a další aktivity.

V české hutní firmě se uplatňuje několikastupňový systém hodnocení, který zahrnuje také motivaci k dalšímu vzdělávání i pracovním výkonům. V Třineckých železárnách pracuje aktuálně bezmála 7000 lidí, a to včetně provozů v Ostravě-Vítkovicích, Starém Městě a Závodu v Kladně. Všechny společnosti ve skupině Třinecké železárny – Moravia Steel pak poskytují zaměstnání přibližně 15 tisícům lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám