Hlavní obsah

Třinecké zdravotnice učily slovenské děti základy první pomoci i techniku správného mytí rukou

Novinky, Radka Miloševská

Onemocnění způsobená nesprávnou hygienou mají celosvětově na svědomí životy miliónů lidí. Prevence je přitom jednoduchá – pořádně si umýt ruce. Zdravotnice třinecké Nemocnice Podlesí proto pravidelně vyrážejí školit nejohroženější skupinu – děti.

Foto: archiv nemocnice

Děti se učily základům první pomoci.

Článek

Naposledy navštívily zdravotní sestry základní školu v obcích Svrčinovec a Skalité na Slovensku, kde žáky učily také základům poskytování první pomoci.

Cílem návštěvy nebylo pouze děti naučit správným hygienickým návykům. Dvě zkušené zdravotnice školákům také vysvětlily, jak pomoci člověku v ohrožení života.

„Nácvik první pomoci děti očividně zajímal, protože cítily, že jde o dramatické situace, kde je potřeba reagovat rychle a správně. Problémy s hygienou se snažíme zatraktivnit tím, že hovoříme o bakteriích, které nejsou pouhým okem vidět, a o nebezpečí, které mohou způsobit,“ informovala Bc. Renata Bieleszová, ústavní hygienička z Nemocnice Podlesí.

„Děti jsou velmi vnímavé a i ty nejmenší jsou schopny si osvojit alespoň základy první pomoci. Stává se, že někdy zachrání život i předškoláci, takže školení určitě smysl má,“ uvedla Mgr. Monika Kubalíková, staniční sestra příjmového oddělení s dlouholetou praxí na ARO, která je iniciátorkou projektu a zároveň autorkou konceptu a průběhu školení.

Dětem se školení líbilo, aktivně se zapojovaly do nácviku umělého dýchání. Nejčastěji se ptaly, kolik životů už zdravotnice zachránily a v jakých situacích. Při nácviku hygieny se umývaly tak dlouho, dokud si pod UV lampou nezkontrolovaly, že jsou jejich ruce již dokonale čisté.

„Teprve pak byly spokojené. Některé si chtěly UV lampu ihned pořídit domů a ptaly se, kolik taková lampa stojí a kde se dá pořídit,“ dodala s úsměvem Renata Bieleszová.  

Reklama

Výběr článků

Načítám