Hlavní obsah

Tříkrálové koštování ukončilo Vánoce ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříkrálové koštování slivovice zakončilo v pondělí symbolicky Vánoce ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. Košt nebyl žádným hodnocením nejlepších vzorků tohoto tradičního moku, ale každoročním setkáním přátel a příznivců Muzea jihovýchodní Moravy i slivovice.

Foto: Michaela Mitáčková

Masopustní veselí

Článek

Organizátoři letošní košt pojali masopustně. V recesistickém programu přiblížili tradiční fašankovou obchůzku. V symbolickém průvodu nechyběl medvěd, vědma, cikánka, cestovatel, zdravotní sestřička nebo smrtka. V úvodu celého koštu se zhodnotil také letošní ročník, který podle producentů pálenky vypadá velmi slibně a po letech výborně chutná.

Přestože se nejedná o hodnocení nejlepšího vzorku, znalci prý podle jednoho z hlavních iniciátorů a zakladatelů tohoto setkání, PhDr. Karla Pavlištíka, po několika ochutnávkách poznají, čí slivovice je kvalitní.

Oblíbené akce se zúčastnily přibližně dvě stovky návštěvníků. Tradičně nechyběly nejrůznější škvarkové pomazánky s chlebem. Koštování doprovázela hudba a zpěv. Na setkání přišla i trojice králů – Kašpar, Melichar a Baltazar.

Dvouhodinový košt ukončil ředitel muzea Antonín Sobek. Ochutnávání má každoročně totiž pevný řád i stanovený konec. „Po dvou hodinách se zazvoní zvonkem a košt je řádně ukončen,“ dodal ředitel muzea.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám