Hlavní obsah

Tříkrálová sbírka je za dveřmi, zapojit se můžete i vy

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na starý lidový zvyk tříkrálového koledování navazuje finanční sbírka, kterou každoročně pořádá Charita ČR. Výtěžek z ní jde na sociální služby a humanitní pomoc lidem v nouzi. Tříčlenné skupinky koledníků tvoří dobrovolníci - do Tříkrálové sbírky se tak můžete zapojit i vy.

Foto: Charita ČR

Ačkoli svátek Tří králů připadá na 6. ledna, koledování proběhne od druhého do zhruba desátého ledna

Článek

Do celostátní sbírky se zapojuje také Arcidiecézní charita Praha a menší farní charity, které pod ní spadají. Zástupce ředitele Arcidiecézní charity Praha Pavel Šimek říká, že ačkoli svátek Tří králů připadá na 6. ledna, koledování proběhne od druhého do zhruba desátého ledna. „Rozpětí více dnů je z toho důvodu, aby koledníci měli možnost oslovit více lidí a domácností,“ uvedl.

Skupinky koledníků tvoří dobrovolníci, většinou děti a mládež. Zapojit se a podpořit dobrou věc tak může úplně každý. „Skupinky jsou vždy po třech s tím, že minimálně jeden člen musí být starší patnácti let. Při koledování se pak buď přestrojí za tři krále, nebo mohou zůstat i v běžném civilním oblečení,“ dodává Šimek.

Koledníci oslovují lidi na ulicích a také za nimi chodí do domácností. Podle Šimka sbírka postupem času získává u veřejnosti stále větší oblibu. „Dříve se lidé báli pustit koledníky k sobě domů, dneska už se na ně těší a vyčkávají je. Více a více lidí se zapojuje i do samotného koledování. Přišli na to, že nejde o žebrání, a že vybrané peníze jdou na dobré účely.“

Koledníci vybírají peníze do zapečetěných kasiček, na kterých je viditelné logo Charity. Mají také své odznaky a tiskopisy k provádění sbírky. Nemůže se tak stát, že by si je lidé spletli s podvodníky.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky jde zčásti na celorepublikovou činnost Charity ČR. Většina peněz ale zůstává v regionu, kde se vybraly. Každá konkrétní charita využije peníze na sociální projekty, které předem schválí odborná komise. „Arcidiecézní charita Praha použije výtěžek z lednové sbírky na jeden český a jeden zahraniční projekt. Podpoříme charitní domov pro seniory v Mukařově a sociální projekt na odstranění hladu v Ugandě,“ upřesnil Šimek.

Zájemci o koledování naleznou veškeré informace na www.trikralovasbirka.cz. Mohou se také zaregistrovat na tel. č. 603 516 899. Koledníci sbírku podpoří bez nároku na honorář. Odměnou jim však bude užitečná zkušenost a milé vzpomínky na to, že podpořili prospěšnou věc.

Tříčlenné skupinky koledníků dostanou požehnání od pražského arcibiskupa Dominika Duky 5. ledna od 15 hodin v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. V předvečer Tří králů se ve Stavovském divadle od 19 hodin koná také Tříkrálový benefiční koncert pro veřejnost.  

Reklama

Výběr článků

Načítám