Hlavní obsah

Třídění odpadu: na lidi zabírá krátká donášková vzdálenost

Novinky, Dana Smrčková

Komunální odpad tvoří z 80 % papír, plasty, sklo a bioodpad. Tedy vše, co by lidé mohli vytřídit, a tím ušetřit za zbytečné a drahé ukládání tohoto odpadu na skládku. Většina občanů na to však zapomíná. Když ale nemusí s odpadem chodit daleko, třídění jim nedělá problém. Ukázal to pokus v Mikulově.

Foto: Michal Solařík

Po umístění stojanů s pytli na papír a plasty rapidně vzrostlo množství vytříděného odpadu.

Článek

Pro mnohé je prostě pohodlnější vyhodit všechno do popelnice u domu než odpad třídit a zacházet si kvůli němu ke vzdálenějším kontejnerům. Říká to Tomáš Hlavenka, ředitel společnosti STKO, která se zabývá svozem odpadů na Mikulovsku, a jeho tvrzení podporuje i výsledek experimentu, za kterým stojí STKO společně s Michalem Solaříkem.

Právě on bydlí v mikulovském bytovém domě, kde se před více než rokem objevily dva stojany s pytli na papír a plasty. A čekalo se, jakou reakci vyvolají. „Nikdo nemusel lidem z domu říkat o zahájení třídění. Když viděli stojany s pytli, začali odpad třídit sami od sebe,“ poznamenal Michal Solařík.

Obyvatelé domu původně nashromáždili až pět popelnic nevytříděného odpadu týdně. Po roce odtamtud sváží STKO jen dvě popelnice komunálu za týden. Na skládku tak putuje pouze 40 procent původního množství odpadu. Jeho tříděním ušetřilo třináct lidí městské pokladně čtyři tisíce korun za rok. A po umístění nádoby na bioodpad se tato úspora pravděpodobně ještě zvýší.

Barevné pytle si mohou občané zdarma vyzvednout v sídle STKO nebo na Městském úřadě v Mikulově a využít měsíčního sběru pytlového separovaného odpadu. Ne každý však může pytle plné papíru či plastu skladovat doma čtyři týdny. „Ideálním řešením by proto bylo umístit do všech domů čtyři popelnice. Dvě bude mít od nového roku každá domácnost, a to na komunální a bioodpad. Na další dvě, tedy na papír a plasty zatím nejsou prostředky,“ říká Hlavenka.

Dovybavit každou domácnost v Mikulově tak, aby byl systém pro nakládání s vyprodukovanými odpady ideální, by vyšlo zhruba na dva milióny. Obec by však nakonec na svozu a odstranění komunálního odpadu ušetřila téměř polovinu nákladů. V důsledku by mohla třeba snížit místní poplatek za odvoz a skládkování, který v současné době činí pět set korun na osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám