Hlavní obsah

Třiapadesát rybářů soutěžilo o Zlatého karase v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za ranního kuropění začalo 27. května velké hemžení na břehu obecního rybníka Svatý Ján v Přepychách na Rychnovsku, které předznamenávalo už jedenáctý ročník rybářských závodů Zlatý karas.

Foto: Rybářské žebříčky (archiv)

Zlatého karase vylovil Václav Řehák z Police nad Metují. Chytil totiž nejdelšího 42 cm dlouhého cejna. Vpravo Zdeňka Seidelová, starostka Přepych.

Článek

Pořadatelem tohoto klání je Myslivecký spolek Opočno-Přepychy ve spolupráci se spolkem Rybářské žebříčky a v pokynech stálo: "Lov ryb je povolen na jeden prut s jedním návazcem. Jeden centimetr ulovené ryby je jeden bod. Měřena bude každá ulovená ryba na prut. Krmení je povoleno pouze s červy a kukuřicí. Pro závodníky je připravena spousta zajímavých cen. Závody se konají za každého počasí. Závodů se může zúčastnit každý po zaplacení startovného. Pořadatelé neodpovídají za škody vzniklé na majetku a případné újmy na zdraví." 

K losování se dostavil úctyhodný počet 53 závodníků nejen z Přepych a okolních měst či obcí, ale i z míst mnohem vzdálenějších, dokonce i ze sousedního Pardubického kraje. Osádka ryb byla pestrá jako vždy - pod hladinou se ukrývali kapříci, karasi i líni.

První návnadu hodili rybáři do vody krátce po sedmé hodině ranní, ale na koho z nich pod hladinou čeká zlatá rybka, bylo tajemstvím až do 14. hodiny. 

Bodování prokázalo, že nejvíce „braly“ Romanu Mikulíkovi z nedalekého Českého Meziříčí, který z přepyšského rybníka Svatý Ján vytáhl téměř „dva metry“ ryb. Právě on získal totiž 198 bodů, tzn. že jeho ryby měřily dohromady 198 cm. Druhé místo obsadil Zdeněk Janeček (Hradec Králové) a třetí Miloš Hrachovina (Mokré). Všichni si odvezli nejen medaile, ale i hodnotné ceny.

Pomyslného Zlatého karase vylovil Václav Řehák z Police nad Metují. Chytil totiž nejdelší 42 centimetrů dlouhou rybu a zvítězil. Vůbec přitom nevadilo, že úlovkem nebyl karas, ale cejn.   

Nejúspěšnější domácí rybář – Josef Vostřez – skončil na 16. místě. Celkem jednadvaceti závodníkům se však nepodařilo vylovit ani jednu „mřenku“ a všichni tak skončili na děleném 33. místě.

Zkrátka ovšem nepřišli diváci. K tomuto klání totiž tradičně patří myslivecká kuchyně a dobroty z grilu.

Více informací: https://www.youtube.com/watch?v=XWPbsnFPkp8

Reklama

Výběr článků

Načítám