Hlavní obsah

Tři týdny neúnavně zalévaly květináč. Vyrostla jim svíce

• Aktualizováno
Novinky, Věra Breiová

Napadlo by vás, že svíce může vyrůst v květináči? Ale je to možné. Ta, co zdobí interiéry pražského domova pro seniory GrandPark, totiž opravdu doslova vyrostla v květináči díky trpělivému zalévání. „Trvalo nám to tři týdny, ale výsledek stojí za to,“ říká vedoucí aktivizace Andrea Bařinová.

Foto: Věra Breiová
Článek

Obrovská voňavá svíce stojí přímo u hlavního vchodu do GrandParku. „V rámci klubu šikovných ručiček se naše klientky rozhodly vyrobit obří svíci, která bude zdobit prostor u recepce. A tak se dámy postupně střídaly ve všech potřebných činnostech – a nebylo jich málo,“ popisuje s úsměvem vedoucí aktivizace.

Nejprve si vybraly veliký květináč, do něj tavnou pistolí nalepily čtyři knoty. „Pak jsme se střídaly v míchání parafínu, který se postupně zahřívá a barví. A aby byla svíce voňavá, také jsme přidávaly vůně. Potom jsme postupně svíci tři týdny zalévaly,“ vypráví Ludmila Vojtíšková.

Výběr barev byl zcela na seniorkách. Rozhodly se pro žlutou a zelenou. „To proto, že jsme chtěly letní svíci - a žlutá je barva slunce, zelená zase připomíná trávu,“ směje se paní Ludmila.

Největší radost ale seniorky zažily poté, co svíci vyndaly z obalu. „Když jsem rozbíjela květináč, měla jsem docela strach, jestli nerozbiji také svíci,“ přiznává Ludmila Vojtíšková. Ale vše se povedlo, po třech týdnech zalévání se z květináče vyloupla nádherná žlutozelená krasavice. „Dámy si zatleskaly a měly radost, že se jim dílo povedlo,“ říká Andrea Bařinová.

Také pokoje mnoha seniorů v GrandParku ve Štěrboholech podle ní zdobí vlastnoručně vyrobená svíce. „Ta menší tady vyrábíme pravidelně. Tato činnost navíc vždy krásně provoní chodby našeho domova,“ dodává.

Oblíbená aktivita nalákala i další zájemce. Na voňavé svíčky jsou sice specialistky spíše zdejší dámy, ale někdy už se zapojí i pánové. „Asi je zaujalo, jak pěkně to na pokojích našich seniorek nejen vypadá, ale i voní,“ směje se vedoucí aktivizace. A prozrazuje, že klientky GrandParku už mají plány na další zalévání květináče. „Blíží se podzim, tak by chtěly vyrobit svíci v podzimních barvách, teple oranžovou a hnědou. Samozřejmě i s nějakou podzimně laděnou vůní,“ dodává.

Různorodým aktivitám se klienti pražského GrandParku věnují každý den. Mohou se zabavit výtvarnými pracemi, přípravou pochutin či cukroví, zpěvem, cvičením s terapeutem, společnými vycházkami či reminiscenční terapií, při které cvičí paměť vzpomínáním na prožité životní události.

„Víme, že je to pro naše klienty velmi důležité. V kontaktu se svými vrstevníky nemají pocit osamělosti a aktivizačními činnostmi procvičují své myšlení – což je podstatné pro zpomalení průběhu nemoci u těch klientů, kteří trpí třeba Alzheimerovou chorobou,“ vysvětluje ředitel domova Ivan Černovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám