Hlavní obsah

Tři mušketýři v ostravském Knihcentru aneb Beseda před světovou premiérou baletní inscenace

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Domě knihy Knihcentra Ostrava besedovali tvůrci baletní kreace Paula Chalmera a hudebního skladatele Jana Kučery, kteří spolu se souborem baletu Národního divadla moravskoslezského připravili světovou premiéru romantického příběhu na motivy románu Alexandra Dumase Tři mušketýři.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.3.2017 Předpremiérová beseda k inscenaci baletu Tři mušketýři. Besedující umělci baletu NDM.

Článek

Tradiční předpremiérová beseda se konala 13. března. Besedy se zúčastnila šéfka baletního souboru Národního divadla moravskoslezského Lenka Dřímalová, která konstatovala: „Baletní inscenace Tři mušketýři  již byla v našem divadle inscenována v československé premiéře 13. dubna 1985. Choreografii  měl Albert Janíček, tehdejší šéf baletu. Baletní inscenace Jana Kučery a  Paula Chalmera je světovou premiérou díla zkomponovaného přímo pro náš baletní soubor. Pro tvůrce už to není jen choreografie, ale vyšší forma umělecké práce - kreace.”

„Vážím si toho, že mohu dělat úplně novou věc, nový balet na novou hudbu, kterou napsal skladatel Jan Kučera (1977). Zajímavé na té práci bylo, že jsem mohl tvořit. Mohl jsem použít jakýkoliv nápad, který jsem měl. Spolu se skladatelem jsme některé pasáže dotvořili. Tvorba muziky, která vznikala simultánně s choreografií, byla ku prospěchu věci,” řekl při besedě Paul Chalmer.

Besedy se zúčastnili i představitelé hlavních rolí Chiara Lo Piparo, která bude tančit roli Konstance Bonacieux, Stefano Pietragalla roli vévody z Buckinghamu a Giordano Bozza v roli d´Artagnana. Ten odpověděl na otázku, jak těžké a nebezpečné bylo skloubit tanec a šerm.

„Spojit tanec, skoky, piruety se šermováním bylo náročné. Odpovědět na otázku, zda došlo ke zranění, je jednoduché. Po besedě vám mohu ukázat své šrámy...” řekl s úsměvem Giordano Bozza.

„Přípravy šermu se ujali Petr Sýkora a Ivan Petrák, kteří velmi intenzivně a tvrdě tanečníky připravovali. Muselo se dbát na bezpečnost tanečníků, ale dodržet přání choreografa Paula Chalmera -  musí jít o šerm, nikoliv jako...” uvedla Lenka Dřímalová.

Více než devadesátiminutové besedy se zúčastnila i herečka a zpěvačka Radka Fišarová, která v současnosti hraje v Divadle Broadway v muzikálu Tři mušketýři roli Královny Anny a má přehled o činoherní, pěvecké i pohybové práci na jevišti.

Světová premiéra se bude konat 23. března a druhá premiéra 25. března v 18.30 hodin v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám