Hlavní obsah

Tři králové doputovali také do Vranovic. Věnovali se charitě

Novinky, Michal Rapco

Již od roku 2002 navštěvují Vranovice skupinky koledníků s poselstvím o vánočních svátcích a prosí o drobný příspěvek do kasičky. Nejinak tomu samozřejmě bylo i letos.

Foto: Jaroslav Korčák

6 vítězných králů letošního ročníku

Článek

Pořádání Tříkrálové sbírky má ve Vranovicích již velmi dlouhou tradici a neustále se vyvíjí. Od roku 2002, kdy zde byla poprvé uspořádána, se počet skupinek rozrostl z pěti až na letošních celkových 12 se 44 lidmi. A pokud bychom započítali i další, kteří se na sbírce podílejí "skrytě", jako například rodiče chystající oblečení a další, dostaneme se bez problémů na více než 60 účastníků.

Letošní ročník poprvé zpestřila soutěž o nejlépe ustrojeného koledníka. Konkurence byla ovšem veliká a nakonec místo tří vítězů vybrali vedoucí skupinek celkem 6 dětí, a to ve třech sourozeneckých dvojicích. Vítěze můžete vidět ve fotogalerii nad článkem.

Po dlouhé době koledníkům přálo i počasí, kdy ani nemrzlo, jak se bohužel stalo za ty roky zlým pravidlem, ale ani nefoukal vítr. To se potom koleduje úplně jinak! Také mnozí lidé skupinky tří králů vítají a vyhlíží již zdaleka a mají pro ně nachystán nejen příspěvek do kasičky, ale často i nějakou drobnou sladkost od cesty.

Letošní ročník nebyl výjimečný v počtu přispívajících či nepřispívajících domácností, ovšem jistou perličku přece jen koledníci zaznamenali. Na jedné ulici, dříve velmi přátelské, se u přibližně pěti domů objevil zajímavý fenomén - rozmontované zvonky. Náhoda? Záměr? To nevíme, ale příští rok se to již určitě dozvíme. Každopádně zajímavost, zvlášť když se tak stalo u domů hned vedle sebe.

Celkem se ve Vranovicích letos podařilo koledníkům vybrat na dílo Charity ČR 45 610 Kč. Jde o druhou nejvyšší částku, kterou se kdy ve Vranovicích podařilo vykoledovat. Za rekordním rokem 2010 výtěžek zaostal jen o přibližně 1300 Kč. Tyto peníze půjdou především na projekty v diecézi, pod kterou Vranovice spadají. Zamíří tak například do Hospicu sv. Josefa v Rajhradě nebo na rekonstrukci střechy domova sv. Agáty pro matky s dětmi v tísni v Břeclavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám