Hlavní obsah

Třetí ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka ozdobí také galakoncert Dagmar Peckové

Novinky, Dana Ehlová

Třetí ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, který bude zahájen 29. září v kostele sv. Václava v Dobrušce koncertem legendárního trumpetisty Miroslava Kejmara a varhaníka Aleše Bárty, nabízí sedm setkání s umělci, patřícími ke špičkám ve svém oboru.

Foto: Foto archiv (Robert Rohál)

Slavná mezzosopranistka Dagmar Pecková vystoupí na Mezinárodním hduebním festivalu F.L.Věka 14. října

Článek

Z pohledu atraktivity se k největším lákadlům festivalu řadí operní galavečer mezzosopranistky Dagmar Peckové, který se uskuteční ve Společenském centru Kino 70 v Dobrušce 14. října.

Zájem o vstupenky potvrdila i Dagmar Nováková z Informačního centra v Dobrušce, když krátce po zahájení jejich prodeje řekla: „Mnoho zájemců volalo předem a shánělo informace o vystoupení Dagmar Peckové i o celém programu festivalu. Vstupenky, stejně jako cenově výhodné abonentky, kterých máme k dispozici pouze omezené množství, se dobře prodávají.“

Slavnou pěvkyni, žijící v Německu, jež v rámci své koncertní činnosti vystupuje na pódiích ve Vídni, Madridu, Londýně, Tokiu, Curychu, Montrealu, Moskvě i řadě dalších měst, ale zpívala také v newyorské Carnegie Hall, doprovodí na galavečeru vyhledávaný korepetitor a klavírista prof. Jaroslav Šaroun.

Tohoto dobrušského rodáka přivedl roku 1976 Václav Neumann do České filharmonie - jejím stálým členem se stal po roce 1990 a působil zde 36 sezón. Pracoval s mnoha dirigenty, mezi nimiž nechybí např. Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Zdeněk Mácal, Eliahu Inbal, Manfred Honneck nebo Christoph Eschenbach. Po Jaroslavu Šarounovi je dokonce pojmenována planetka Šaroun (8557), která byla objevena z hvězdárny v Ondřejově 23. července 1995, tedy den po jeho narozeninách.

Podle názoru uměleckého ředitele Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka Pavla Svobody bude však velice zajímavý každý z interpretů – všichni jsou špičkoví a v mezinárodním měřítku velice uznávaní.

Zopakujme si tedy, že na třetím ročníku vystoupí mimo již jmenovaných umělců také

- Heroldovo kvarteto v čele s Petrem Zdvihalem (Mariánský kostelík Opočno – 6. října)

- francouzský cembalista Stéphane Béchy a recitátor Alfréd Strejček (Klášterní kostel Narození Panny Marie v Novém Městě n. M. – 20. října)

- tenorista Petr Nekoranec s klavírním doprovodem Evy Kulichové a průvodním slovem Aloise Ježka, ředitele Mezinárodního pěveckého centra A. Dvořáka (zámek Nové Město nad Metují – 3. listopadu)

- harfenistka Jana Boušková (synagoga v Dobrušce – 10. listopadu)

- soubor Barocco sempre giovane s uměleckým vedoucím Josefem Krečmerem a sólisty Ivou Kramperovou a Adamem Viktorou (kostel sv. Václava v Dobrušce – 17. listopadu).  

Zajímavým doporučením k návštěvě koncertů v rámci hudebního festivalu F. L. Věka, jenž svůj název spojil se jménem zřejmě nejslavnějšího dobrušského rodáka, je odpověď Pavla Svobody, ředitele festivalu a špičkového varhaníka v jedné osobě, na co se nejvíce těší on sám: „Těžká otázka. Nejvíce se ale asi těším na poslední koncert, je zaměřen výhradně na J. S. Bacha a pro mě kompozičně nejzajímavější. Budou to houslové, varhanní a cembalové koncerty v nastudování dirigenta a varhaníka Adama Viktory, což je uznávaný specialista na barokní hudbu. Věřím, že tato hluboká muzika bude v prostředí kostela sv. Václava opravdu nádherným zážitkem. Těším se, že si koncert užiju.“

Reklama

Výběr článků

Načítám