Hlavní obsah

Třetí ročník Lipno Ice Marathonu odstartuje 10. února

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečný Lipno Ice Marathon v sobotu 10. února opět odstartuje výstřel ze startovní pistole z rukou starostky obce Černá v Pošumaví Ireny Pekárkové. Obec Černá v Pošumaví je také hlavním partnerem celého závodu, bez její podpory by bylo jen velmi těžké závod realizovat.

Foto: Martina Barnetová

Závodníci na ledové ploše Lipna, začíná padat pověstná "bílá tma".

Článek

Na jaké novinky se mohou závodníci těšit ve 3. ročníku?

„Připravujeme nové značení tratě. Lipno je pověstné svou bílou tmou, je potřeba dát závodníkům šanci vidět alespoň rámcově body, které na trati nesmí míjet. Nově tak značení doplní nouzová světla, která budou červeně blikat. Závodníci by je tak neměli přehlédnout ani za té nejhustší lipenské mlhy,” informoval o novinkách Petr Beneš, organizátor závodu.

Atrakce pro diváky

Na co se mohou těšit nejen sportovci, ale především diváci, bude ledový workshop – sochání ledových soch přímo v místě startu.

V druhém ročníku byli vítězové závodu dekorování na jedinečných ledových stupních vítězů, jejichž autorem byl sochař Jiří Genzer. Cílem je opět připravit závodníkům nevšední ledový ceremoniál.

Vznášedla a bezpečnost závodu

Chybět nebudou letos ani vznášedla. Ta jsou spojena především se zdravotně-bezpečnostním zajištěním závodu. To má závod opravdu nevšední a velmi pečlivě připravené.

Na případné záchraně závodníků se podílí několik složek. Vodní záchranáři, hasiči a celá řada sportovců – dobrovolníků. Celá akce by se bez dobrovolníků uspořádat nemohla, a proto organizátoři vítají kohokoliv, kdo si chce vyzkoušet realizaci takového závodu. 

Závod odstartuje již za 37 dní a už nyní se kapacita plní. Závodníci se mohou těšit na tradiční dárek ke startovnému – funkční čepici a letos dokonce v designu, který si sami vybrali.

Lipno je pod ledem

Lipno pokryl led již před několika týdny a realizační tým závodu má za sebou již pár tréninků. Příprava tratě, občerstvení, zázemí pro sportovce, bezpečnosti celého závodu, veškerých služeb i ubytování je náročné, a proto organizátoři již nyní pracují na plné obrátky.

Zda bude letos závod probíhat na ledu nebo v jeho alternativě – po souši, není jasné takřka do posledních dní před samotným závodem, i proto je příprava takové sportovní akce adrenalinovým zážitkem. Zkušenosti má realizační tým s oběma variantami.

První ročník závodu si běžci prožili na extrémně těžkém povrchu – na březích Lipenské přehrady. Ten druhý ročník už celý absolvovali po ledu. Která varianta byla náročnější a pro sportovce zajímavější? Na to se názory různí, nicméně jeden společný tu je – závod si  užili všichni.

Společným jmenovatelem hodnocení závodu bylo: „Něco takového jsem ještě nezažil, určitě se vrátím, ať už to bude led, nebo souš. Takový závod u nás rozhodně nemá obdoby. Je nevšední.“ Tak komentoval akci jeden z účastníků obou ročníků.

Výjimečný mezinárodní závod

Tento mezinárodní závod je od svého prvopočátku opravdu výjimečný, jde o jediný ledový maraton ve střední Evropě a není určen jen českým běžcům, opravdu má i mezinárodní účast. Nejen, že se ho pravidelně účastní i rakouští a němečtí běžci, na trať se vloni vydali i Slováci, Maďar, Ukrajinka, Brit a Američan.

„Buďte vidět, dobře se obujte a připravujte se na závod,” vzkázal Petr Beneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám