Hlavní obsah

Tréninkové kavárny Café MARTIN fungují díky podpoře EU a hl. m. Prahy

Novinky, Adam Šimčík

Projekt Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením II se naplno rozběhl a návštěvníci kaváren Café MARTIN v Sokolovské ulici 29/75 v Praze 8 a budově ÚMČ Praha 6 se mohou na vlastní oči přesvědčit, jak lidé s hendikepem pracují na svém zařazení na trh práce.

Foto: Adam Šimčík

OPPAI

Článek

Smyslem projektu, který byl podpořen v rámci 7. výzvy OP Praha Adaptabilita, je snížit nezaměstnanost v hl. m. Praze u osob z cílové skupiny, kterou tvoří uchazeči o zaměstnání z řad OZP, resp. osob s mentálním či kombinovaným postižením. 

Pro tyto osoby je charakteristická nízká úroveň kvalifikace a mnohdy absence jakékoliv pracovní zkušenosti, proto jsou její šance na nalezení pracovního uplatnění malé. Realizace aktivit projektu má za cíl zvýšit šanci na uplatnění na trhu práce jednak prohloubením kvalifikace a jednak získáním relevantních pracovních zkušeností prostřednictvím tréninkového zaměstnání.

Realizátor projektu, nestátní nezisková organizace Centrum MARTIN o.p.s. předpokládá v projektu účast minimálně 20 osob s postižením. Projekt probíhá ve 2 obdobných cyklech, přičemž první byl zahájen v prosinci 2014. Účastníci v rámci každého cyklu nejprve absolvují bilanční diagnostiku, na jejímž základě jsou analyzovány jejich schopnosti a pracovní potenciál. Z výsledků diagnostiky vychází výběr vzdělávacích aktivit a umístění na konkrétní pracovní místo v jedné z fungujících tréninkových kaváren v Praze.

S každým účastníkem je sjednán pracovní poměr na poloviční úvazek na dobu pěti měsíců. S ohledem na individuální potřeby účastníků vznikl v rámci propojených aktivit projektu ucelený systém vzdělávání zaměřený na rozvoj komunikačních a sociálních dovedností, který doplňuje motivační kurz a možnost účasti v job klubu.

Po celou dobu je účastníkům projektu poskytována individuální podpora a také pomoc při vyhledávání zaměstnání. Organizace Centrum MARTIN o.p.s. vytvořila a bude udržovat po dobu trvání projektu celkem 10 tréninkových pracovních míst na poloviční úvazek v rámci zaběhlých tréninkových kaváren Café MARTIN v Praze 8 a v Praze 6. Aktivity předkládaného projektu navazují na předchozí úspěšně realizovaný projekt podpořený v rámci 5. výzvy OP PA. 

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo uspět se žádostí a získat podporu v rámci sedmé výzvy Operačního programu Praha Adaptabilita. Projekt zprostředkuje získání pracovních zkušeností v tréninkových kavárnách pro lidi s hendikepem, kteří mají jinak velké potíže nalézt vhodné uplatnění na trhu práce. Tato zkušenost je pro ně proto velmi cenná,” uvedla ředitelka Centra Martin o.p.s., Daniela Prokopová.

V současné době je ještě několik volných míst pro účast ve druhém cyklu projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám