Hlavní obsah

Trenér MMA Ladislav Erdélyi: Lucka Pudilová je velká bojovnice

Novinky, Jitka Doubravová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř před dvěma týdny se vydala zápasnice Lucie Pudilová se svým trenérem Ladislavem Erdélyim ze středočeské Příbrami k MMA zápasu do finských Helsinek. Příbramská delegace z klubu KBC se vrátila domu s radostí a senzačním vítězstvím mladé zápasnice nad domácí hvězdou Suvi Salmimiesovou.

Foto: Martin Janota

Článek

Jak vše proběhlo, jsme se zeptali jejího trenéra Ladislava Erdélyiho. 

Jak se zrodilo vítězství?

Lucka je velká bojovnice. Měli jsme základní informace o soupeřce a o týmu ve kterém trénuje, což ale nemění nic na faktu, že se v zápase může stát cokoliv. Naše spolupráce v samotném boji, tak byla velmi důležitá. Museli jsme být sehraní. Lucka má za sebou tři profesionální zápasy a všechny vítězné, má výborné kardio, které dokáže podle pocitu rozložit tak, aby to bylo pro soupeřku a jejich trenéry, co nejméně čitelné, ať už je první, nebo třetí kolo. Zápas byl u seveřanů, což je skvělý národ, super atmosféra, a Lucka zvítězila, po tříkolové bitvě po pěti minutách nad Suvi Salmimiesovou, která byla favorizována, je to domácí hvězda, která je ve svých 30 letech v plné síle. Byla to těžká soupeřka, ale Lucka ji porazila doma a na body! Lucka udělala velký výkon, po zápase jsme sklidili velkou chválu, od trenérů, zápasníků, kteří byli s námi v šatně, Američani, Angličani, Bělorusové, Španělé. Také nám přišel popřát osobně promotér celé akce a vyjádřil nám respekt, úctu a poděkování za odvedený výkon 

Lucie poprvé zápasila ve váze do 57 kg. Jak náročné bylo připravit se na tuto novinku?

Není to jednoduché, je to cílevědomé, je to o trpělivosti a především o správném načasování stravy, během velmi náročného tréninku, přípravy na zápas a především ke dni oficiálního vážení, což je 24 hodin před zápasem. Vše jde ruku v ruce, je to velmi komplexní kolotoč. Ke konci přípravy jde především o doplňování tekutin, vody. Lucie se na svůj první i druhý zápas připravovala ve váhové kategorii do 65 kg. Do zápasu v Helsinkách, nastupovala ve váze (ke dni vážení), do 56,7 kg. Musím zdůraznit, že se nám podařilo do druhého dne (den zápasu) doplnit váhu Lucky o 6,5 kg! Asi se to ale vše Finům moc nezdálo, a proto Lucku, hned po zápase podrobili dopingové kontrole. Shazování váhy, byl pro Lucku první boj, co musela před zápasem samotným vyhrát, byla to síla a moc velká zkušenost.

Jak jste zápas prožíval?

Zápas jsem prožíval jako každý jiný, naplno! Ještě teď chraptím, jak jsem tam zase hulákal, a když Lucka říkala, že mě slyšela, tak to asi fakt bylo slyšet. Ze zápasu mám pocity, které mi nikdo už nemůže vzít. Mám velikou radost z výkonu, který Lucka předvedla.

Jak byste celkově zhodnotil Finsko s ohledem na MMA?

O MMA je tam velký zájem. O nás se velmi dobře postarali, počínaje po příletu na letišti, kdy jsme byly vřele přivítáni, tak i po celou dobu pobytu a konání celé akce, se o nás management, skvěle staral, i když finština je těžká řeč a nic jsme nerozuměli, tak na nás mluvili trpělivě anglicky, ale i rusky. V tomto směru musíme na sobě tvrdě zapracovat, jak já, tak i Lucka se musíme neustále učit. Velmi cenná zkušenost. Mám z toho velmi pozitivní dojem a pocity. MMA Finové berou s vážností a respektem, které si tento velmi fyzicky náročný sport beze sporu zaslouží. 

Reklama

Výběr článků

Načítám