Hlavní obsah

Třebovický koláč vyhrál nad nepřízní počasí

Novinky, Jiří Bárta

I když XIV. ročníku folklórně-folkovému festivalu Třebovický koláč víkendové počasí 15. - 17. září příliš nepřálo, nadšená vystoupení milovníků dětských i dospělých folklorních souborů nad ním na celé čáře vyhrála. I v tom nejsilnějším nedělním lijáku rozehřál diváky svým Folklorečkem Marek Eben.

Foto: Eva Hoďáková

Třebovický koláč 15.-17.2017

Článek

V zámeckém parku ostravského obvodu Třebovice již v pátek k večeru zahájil Libor "Čenda" Cenek třídenní program festivalu, pořádaném Slezským souborem Heleny Salichové, představením cimbálových kapel Jagár, FRIŠ, Jelen a poté kapelou Druhá tráva s Robertem Křesťanem.

Po sobotním slavnostním zahájení, doprovázeném mohutným výstřelem ze středověkého děla a královským slibem: „Když přijdete, tak se budete královsky bavit!” moderátor přivítal na zastřešeném pódiu nejmladší umělce z Dětského souboru Heleny Salichové, Kvasničanek z Krásného Pole a Holůbku z Ostravy-Zábřehu v komponovaném pořadu Až já budu velká. V následujícím pořadu Jarmark"poté vystoupili mladí "salichovci" společně se soubory Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí a Sedmikvítku z Frenštátu pod Radhoštěm.

Sobotní odpoledne bylo obohaceno také vystoupeními kapel Žalman a spol., BG Styl, večerní část pod názvem Večer tanečního humoru pak obstaral folklorní soubor Poleno z Bratislavy a PULS Chlastaš z Brna. Ti nejvytrvalejší návštěvníci si poslechli také cimbálovku Slezského souboru Heleny Salichové a country kapelu Astra.

Ani v neděli se počasí neumoudřilo a téměř za stálého deště se na hlavním pódiu vystřídalo několik kapel a souborů, např. ostravská kapela Good Work, dechovka Kobeřanka, Pavel Helan trio, folklorní soubor Poleno, Trigon Band a taneční skupina Kotek z Ostravy.

V zámeckém parku po oba víkendové dny probíhal doprovodný program, zaměřený zejména pro děti (divadelní představení souborů Jitřenka, Sluníčko a Berani), dále jarmark lidových řemesel, šermířské vystoupení, zábavný koutek, sokolníci aj. Nemohly chybět ani stánky s chutnými třebovickými koláčky a dalšími sladkými dobrotami.

Slavnostní ukončení festivalu za notného přílivu vody z nebes pak zajistila kapela Bratři Ebenové, která přijela do Ostravy rovnou ze sobotního vystoupení v Táboře. K jejich velkému překvapení na ně čekalo i za těchto nepříznivých podmínek spousta věrných fanoušků, což komentoval bratr Kryštofa a Davida, Marek Eben slovy: „Což o to, nám bylo pod střechou hej, ale náš hluboký obdiv mají diváci našeho koncertu, kteří s námi pod širým nebem vydrželi až do jeho konce!”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám