Hlavní obsah

Trasa podél poklidné řeky Rokytné vede turisty do krajiny tůní i peřejí

Novinky, Karolína Kudláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přírodní rezervace podél údolí říčky Rokytné je zatím téměř neznámou, tím pádem minimálně navštěvovanou chráněnou lokalitou jižní Moravy evropského významu. Přitom naprosto ideální k jednodennímu pěšímu výletu.

Foto: Karolína Kudláčková

Rokytná pod Příštpem

Článek

Říčka, která dodnes nebyla téměř regulovaná, pomineme-li náhony bývalých mlýnů, si razí cestu Rokytenskou pahorkatinou. Po žluté turistické značce ji lze doprovázet třeba mezi obcemi Příštpo a Tulešicemi. Peřeje střídají tiché tůně a společnost místo lidí tu dělají lovící ledňáčci a volavky. Kolem Rokytné právě kvetou plané bramboříky.

Pocestné čeká poměrně lehký terén, i když se leckdy pěšina vine mezi balvany v suťových lesích a vede přes padlé kmeny či podmáčenými místy nivních luk. Trasa tedy není vhodná pro cyklisty. A asi také díky tomuto faktu na ní za tři čtyři hodiny ve všední letní den nepotkáte jediného turistu, zato děti trávící prázdniny na táboře na protějším břehu nebo obyvatele vesnic, přes něž cesta vede.

Ačkoliv stezka není vybavena odpočívadly, spočinout lze třeba za Příštpem pod skálou Justýnka, opředenou pověstí z doby třicetileté války, u kříže u Pulkova z 19. století nebo u soutoku Rouchovanky s Rokytnou. V okolních obcích fungují v odpoledních hodinách restaurace a leckde i obchod se smíšeným zbožím.

Pokud půjdete směrem do Jaroměřic, ocitnete se přímo v zahradě místního barokního zámku, jehož prohlídkou stojí za to výlet zakončit a v jehož prostorách se 26. srpna uskuteční koncert kapely Čechomor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám