Hlavní obsah

Transfúzní služba je připravena i na sváteční období, v těchto dnech odebrala rekordní počet dárců

Novinky, Radka Miloševská

Stejně jako po celý rok, i během vánočních svátků potřebují nemocnice dostatek zásob krve a transfúzních přípravků pro plánované operace i neplánované akutní případy.

Foto: archiv Agel

Minulý týden na odběrovém středisku v Šumperku zaznamenali denní rekord v počtu odběrů plné krve.

Článek

Lidskou krev nelze vyrobit a jedinou možností, jak ji získat, jsou odběry od dárců. Dostatečné množství krve pro zdravotnická zařízení v Olomouckém a Moravskoslezském kraji zajišťuje také šumperská Transfúzní služba Agel, která musí být i během svátečního období připravena reagovat na požadavky zdravotnických zařízení.

Dárci krve jsou, stejně jako ostatní lidé, během vánočních svátků obtížně dostupní. Transfúzní služba proto musí počítat s tím, že případné odběry dárců mohou být komplikované. Vytváří proto dostatečné rezervy erytrocytárních transfuzních přípravků a ve spolupráci s jednotlivými zdravotnickými zařízeními pečlivě plánuje, kdy a kolik přípravků bude muset připravit pro distribuci do krevních bank jednotlivých nemocničních zařízení v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

„Abychom se na období svátků připravili, jednáme v předstihu s jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Většina oddělení plánuje útlum operativní činnosti, a tak i krve je potřeba méně. Musíme být ale připraveni i na neočekávané situace. Velmi nás těší, že i naši dárci jsou velmi uvědomělí a aniž bychom museli podnikat speciální náborové akce, sami se v těchto dnech hojně k odběrům hlásí,” uvedl předseda představenstva šumperské Transfúzní služby Agel Ing. Václav Kokeš.

Minulý týden na odběrovém středisku v Šumperku dokonce zaznamenali denní rekord v počtu odběrů plné krve. „Zatímco průměrně odebereme krev zhruba 50 dárcům, ve čtvrtek se jednalo o 73 osob, což je nejvíce za posledních 10 let, za což jim nesmírně děkujeme,“ doplnil Ing. Kokeš.

Odběry krve na středisku Transfúzní služby Agel v Šumperku probíhají ve standardním režimu až do 19. prosince, plazmy do 20. prosince. Krevní banky jednotlivých zdravotnických zařízení budou před vánočními svátky dostatečně předzásobeny a v případě potřeby mohou v době svátků zadávat své požadavky na výdej. Rozvoz transfuzních přípravků pak bude realizován po dohodě s jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Personál bude v pohotovosti na telefonu, takže v naléhavých případech budou potřebné přípravky bez odkladu distribuovány.

Na novoroční termíny se mohou zájemci o darování krve a plazmy hlásit již nyní, a to na bezplatné telefonní lince 800 300 600 či e-mailem evidence.spk@tsl.agel.cz. První odběry proběhnou již ve čtvrtek 2. ledna 2020.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů a má platné zdravotní pojištění v ČR. Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám