Hlavní obsah

Tovačovský rybník na jeden den ovládli plavci. Rybáři se jen koukali.

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podruhé zorganizovali plavci oddílu dálkového a zimního plavání TJ Haná závod v seriálu Českého poháru dálkového plavání na jednom z Tovačovských rybníků. Vytěžený Skašovský rybník, který je jinak rájem rybářů, tak obsadili v sobotu 2.6. dálkoví plavci z celé ČR.

Foto: Michal Mucha

Start dálkových plavců na 2. ročníku Tovačovského maratónu

Článek

Celkem přijelo změřit svoje síly 85 plavců a plavkyň všech věkových kategorií. „Čekali jsme, že přijede na závody více plavců, bohužel v tomto termínu probíhají ale současně i mládežnické plavecké závody a olympionici se připravují jinde,“ poznamenal předseda oddílu a zároveň hlavní rozhodčí závodu Luděk Coufal.

Hanáci se rozhodli udělovat každým rokem dle svého výběru ceny za rozvoj plavání a plaveckého sportu vůbec a podporu a reprezentaci svého oddílu. Řezbáři ze střední řezbářské školy v Tovačově připravili 3 unikátní ceny, které budou oceněným připomínat jejich přínos plaveckému sportu.

V roce 2012 tak byli oceněni Ivan Novotný – bývalý předseda TJ Haná a oddílu, který před 21 lety založil a byl dlouhou dobu v jeho čele. Dále Petr Bukal – vedoucí Komety Brno, za rozvoj plavání a výchovu plavecké mládeže a Petr Mihola – předseda FIDES Brno, za rozvoj a propagaci plaveckého sportu.

 Plavalo se na trasách 15 km, 10 km, 5 km, 3 km a 1 km. Voda klesla na teplotu 18°C, což některým plavcům dělalo určité problémy. Nejdelší trať vyhrál za muže Michael Mrůzek (TJ Krnov) v čase 3:25:47. Nejrychlejší ženou na trati 15 km a celkově třetí, potom byla Magda Okurková (Kometa Brno) s časem 3:38:21.  Je nutné vyzvednout i výkon druhého nejrychlejšího plavce na nejdelší trati Matěje Kozubka (Bohemians Praha), který měl čas 3:33:26. Nejlepší plavec a plavkyně na 15 km z rukou starosty města Tovačov pana Bouchala, převzali pohár. Na nejdelší trať si trouflo 17 plavců. Dva závod vzdali. „Umožnili jsme plavcům vyzkoušet si 15 km trať bez limitu, aby si mohli ověřit, zda na to mají nebo ne na dalších závodech, kde už limit většinou je,“ poznamenala ředitelka závodu Monika Bandíková. „Největšímu vytrvalci jsme potom udělili symbolickou cenu za vytrvalost,“ dodala Bandíková. Cenu obdržel Leszek Naziemec (PK Náchod), který byl ve vodě téměř šest a půl hodiny a nevzdal to.

Organizátoři připravili i doprovodný program. Závod pro veřejnost na 1 km o 30 l sud piva. Soudek vyhrála Lucie Křížová z Kuřimi. Dalšími atrakcemi byly ukázky výcviku záchranných psů, psí spřežení, ukázky tvorby žáků Řezbářské školy v Tovačově. Nechyběly ani různé soutěže pro děti.

„Myslím si, že se závod vydařil, počasí nám přálo, nikdo neměl vážné zdravotní problémy, což je myslím si základ úspěchu každé akce,“ zhodnotil akci organizační manažer a moderátor závodu Michal Mucha.

„Rádi bychom poděkovali především obci Tovačov, SDH Tovačov, místnímu rybářskému svazu, společnosti Českomoravský štěrk, která nám povolila na rybníku závody uspořádat a statutárnímu městu Prostějov za finanční podporu,“ poznamenala ředitelka závodu. „Bez jejich pomoci bychom závod jen stěží uspořádali,“ dodala Bandíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám