Hlavní obsah

Tour Pohyb pomáhá 2 se vší parádou odstartovala v Praze

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní ráno 18. února se to v sále Nuselské radnice na Praze 4 jen hemžilo známými osobnostmi. V jejich čele stála známá česká cvičitelka Hanka Kynychová, která již podruhé spojila síly s Policií ČR, aby pomohla šíření prevence domácího násilí, které před mnoha lety prožila i ona sama.

Foto: Lenka Žáčková

Slavnostní zahájení tour „Pohyb pomáhá 2“

Článek

Před více než dvaceti pěti lety prožila nehezké tři roky s bývalým partnerem. Akci tak zahájila se slovy: „Když jsem v loňském roce veřejně přiznala, že jsem byla obětí domácího násilí, všechny rány se mi znova otevřely, tělo mi vibrovalo a nebyly to hezké chvíle,“ vypověděla své pocity známá cvičitelka, která se snaží prostřednictvím tour šířit informace, že se ženy agresora nesmí bát a musí se z jeho vlivu vymanit.

Tour „Pohyb pomáhá 2“ není jen o skupinovém cvičení žen a informacích o zdravém životním stylu, ale také o tom, jak správně reagovat v případě napadení agresorem nebo jak pomoci kamarádce či blízké ženě, která má agresora doma.

Druhý ročník byl odstartován Hankou Kynychovou za účasti známých osobností. Akci přišli podpořit: Olga Lounová, Klára Doležalová, Linda Finková, Jana Adamcová, Kristýna Janáčková, Dáša Zázvůrková, Libuše Vojtková, Hana Gregorová, Kate Matl, Miriam Chytilová a Marek Dědík s partnerkou.

Největší radost jí a celému týmu však udělal zájem samotných žen, které si přišly společně zacvičit. Právě ony se staly jasným důkazem toho, že tento a obdobné programy mají smysl. Herečka a dabérka Miriam Chytilová pronesla jednu velmi důležitou větu, kterou bychom si měli pamatovat: „Ne vždy máte sílu se sami od sebe svěřit. Takže pokud vidíte, že vaše blízké nebo kamarády něco trápí, zeptejte se. Třeba se pak rozpovídají a nebude pro ně tak těžké svěřit se jim s něčím tak těžkým, jako je domácí násilí.“

Tour „Pohyb pomáhá 2“ pořádá Policie ČR ve spolupráci s Hankou Kynychovou v rámci preventivní kampaně projektu „Zkus to říct“, která je zaměřená na problematiku domácího násilí a násilí uplatňovaného na ženách. „Hanku Kynychovou jsme si vybrali proto, že se kolem ní soustřeďují ženy, které jsou naší cílovou skupinou. Domácím násilím si buď prošly na vlastní kůži, nebo je pácháno v jejich okolí,“ vysvětluje pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová z Policejního prezidia ČR.

Pražská zastávka tour „Pohyb pomáhá 2“ se konala pod záštitou místostarosty Městské části Praha 4 Ing. Zdeňka Kováříka, který spolu s předsedkyní Výboru pro bezpečnost Prahy 4 Lucií Michkovou přišel akci podpořit.

Tour „Pohyb pomáhá 2“ pokračuje 25. 2. v Liberci, 26. 2. v Mostě, 4. 3. v Tišnově, 5. 3. ve Strakonicích, 11. 3. v Břeclavi a zakončena bude 12. 3. v Třinci. Vždy od 09:30 si můžete přijít zdarma zacvičit. Čeká vás aktivní dopoledne – tři hodiny cvičení pod vedením Hanky Kynychové, přednášky a besedy na téma domácí násilí, ochutnávky, zdravý životní styl a bohatý doprovodný program.  Vstup na akci je vždy zdarma. Celé tour je pod křídly projektu „Zkus to říct“, který je podpořený Ministerstvem vnitra ČR.

Doprovodný program slavnostního zahájení tour „Pohyb pomáhá 2“ by se neobešlo bez štědrosti partnerů, kterými jsou Úsovsko Food – výrobce tyčinek Fit, Monnami, Madeta, Eta, SlimPasta, Miluju Kokos, Forgi.cz, vinařství Stanislav Mádl, Collalloc, Cemio, Vivo Bar a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám