Hlavní obsah

TJ Sokol Židlochovice zve na šibřinky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělocvičná jednota Sokol Židlochovice pořádá v sobotu 4. března ve 20.00 hodin tradiční sokolské šibřinky. Uskuteční se v kulturním sále Masarykova kulturního domu (sokolovna). Jako téma masek tentokrát pořadatelé vybrali První republiku.

Foto: Jiří Smutný

Kulturní sál Masarykova kulturního domu

Článek

Sokolové začali u nás šibřinky pořádat v roce 1865 v Praze. Od té doby se tato zábava rozšířila do všech sokolských jednot. Jak uvádí TJ Sokol Židlochovice na svých webových stránkách, podle spoluzakladatele Sokola Jindřicha Fügnera a Ottova naučného slovníku slovo šibřinky znamená frašky, žerty, šašky, kudrlinky.

V Židlochovicích má tato zábava dlouholetou tradici. S menšími přestávkami pokrývá prakticky celou dobu existence TJ Sokol. Zatímco v první ročníku po obnovení (2003) přišlo 25 masek, o rok později již 50. Dnes jich bývá plný sál.

Účastníci letošních šibřinek se mohou těšit na ples, zábavu a diskotéku. Vstupné činí 150 korun, vyhrávat bude skupina Merllin. Vyvrcholením šibřinek bude vyhlášení nejlepších masek.

Reklama

Výběr článků

Načítám