Hlavní obsah

Titul Lidová stavba Zlínského kraje letos získal dům se sušírnou v Rokytnici u Vsetína

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům č. p. 74 se sušírnou v Rokytnici u Vsetína ode dneška zdobí titul Lidová stavba Zlínského kraje pro rok 2019.

Foto: Zlínský kraj

Lidovou stavbou Zlínského kraje se stal dům v Rokytnici u Vsetína.

Článek

„Ocenění za příkladnou obnovu objektů lidové architektury společně s finanční odměnou 50 tisíc korun dnes předal majitelce objektu Pavle Hruškové hejtman Jiří Čunek,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Není časté, aby lidé udržovali staré stavby. Jednodušší je starou usedlost zbourat a postavit novou. Ale jsou lidé, kteří se pustí do neuvěřitelného martyria oprav, aby zachovali odkaz pro budoucnost, a toho si vážíme. Připomíná nám to tradice, které se snažíme uchovávat,“ řekl hejtman.

Oceněný roubený dům karpatského typu tvoří obytná část a na ni navazující chlévy. Na trámovém stropě je vyryt údaj 1859. K domu náleží sušírna ovoce se sedlovou střechou krytou pálenými taškami a s bedněnými štíty z roku 1910. Objekt je cenným dokladem tradiční venkovské hospodářské stavby.

„Oprava domu nám trvala deset let. Každým rokem se snažíme něco opravit, vylepšit. Finanční odměnu použijeme na opravu chlévů. Jsem šťastná, že se o nás ví a lidé k nám rádi chodí,“ svěřila se majitelka usedlosti Pavla Hrušková.

Letos Odbor kultury a památkové péče krajského úřadu přijal dva návrhy na ocenění. Kromě vítězné stavby to bylo Kopaničářské stavení „Janúšova chalupa“ č. p. 29 v Žítkové na Uherskobrodsku.

Ocenění Lidová stavba uděluje Zlínský kraj od roku 2008. Návrhy posuzuje hodnotící komise, jmenovaná Radou Zlínského kraje, která zohledňuje kvalitu provedených oprav, využití stavby i aktivitu vlastníků v péči o kulturní dědictví.

V předchozích letech Zlínský kraj ocenil tyto stavby: Vinohradnickou búdu ve Veletinách, Usedlost č. p. 6 v Komni, Soubor staveb usedlosti č. p. 18 zvané Šenk v Karolince, Vinohradnickou stavbu ve Veletinách – Staré Hoře, Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné, Venkovskou usedlost č. p. 37 ve Zlámanci, Domek č. p. 256 v ulici Říčanské ve Vizovicích, Usedlost č. p. 115 ve Vlachovicích, Usedlost č. p. 210 v Šumicích, Dům č. p. 77 včetně stodoly, sloužící jako obecní muzeum v Bystřici pod Lopeníkem

Reklama

Výběr článků

Načítám