Hlavní obsah

Tisíce památek v Německu budou v neděli přístupné zdarma

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 8. záři je v Německu Den otevřených památek, německy Tag des offenen Denkmals. V různých spolkových zemích se jej účastní více než 7500 památek a kulturních zařízení.

Foto: Vratislav Konečný

Saský hrad Stolpen nedaleko Drážďan, zde byla téměř 50 let vězněna hraběnka Coselová, milenka kurfirsta Augusta. Hrad stojí na čedičovém suku.

Článek

Na návštěvníky čekají v tento den speciální akce, komentované prohlídky, ale především možnost podívat se do areálů, budov a prostor, které jsou po zbytek roku veřejnosti nepřístupné.

Tématem dne památek je otázka, jaké památky jsou hodné péče a ochrany. Diskuze a jednotlivé přednášky se budou věnovat tomuto tématu a kritériím výběru památek, do nichž se vyplatí investovat a těch, které jsou pro investory "nepohodlné" a bylo by je lepší nechat zbourat.

Širším rámcem německého Dne otevřených památek je Den evropského dědictví, jehož se účastní i řada historických a kulturních památek v České republice. Řada prohlídek a vstupů je zdarma nebo se platí běžné vstupné 

Otevřené památky v Drážďanech (výběr):

Většina památek nabízí zasvěcené prohlídky s dobrovolnými průvodci, vždy jen s německým výkladem. Příznivci industriální kultury i novodobé urbánní architektury či historických staveb rozhleden a kostelů najdou ale v tento den příležitost podívat se do míst, kam se jinak veřejnost nedostane.

Lapidárium umístěné v ruině kostela Zionskirche je jedním z nich. Zajištěné trosky kostela ukrývají poklady, které památkáři zachránili při bourání starých budov a tyto sochy, okna, dřevěné trámy, části fasád, lampy či secesní ocelové sloupy v lapidáriu čekají na svou novou příležitost.

Příznivce moderní smuteční architektury možná nadchne legendární Tolkewitzský hřbitov s urnovým hájem a krematoriem ve stylu německé reformní architektury tzv. Reformbaukuns.

V těsné blízkosti nově otevřeného Vojenského historického muzea je původně posádkový kostel St.-Martin-Kirche. Má zdobný interiér a z jeho vysoké věže je překrásný pohled na neustadtskou část Drážďan. Budova divadla Societaetstheater byla zřízena v 18. století jako první drážďanské měšťanské divadlo.

Na prosluněném jižním svahu Labe stojí tři novodobé zámečky. Prostřední dříve patřil vynálezci zubní kosmetiky značky Odol Karlu Augustu Lingnerovi. Pěkný rozhled  je z věž secesního kostela Christuskirche ve čtvrti Strehlen. Kostel má překrásný interiér. Stojí za to vystoupat i na opravenou monumentální rozhlednu Bismarck-Säule ve čtvrti Räcknitz.

Jde o jeden z 173 známých tzv. Bismarckových věží či sloupů, jež se dodnes nachází nejen v Německu, ale i ve Francii, České republice, Polsku, Rusku, Rakousku, Dánsku, ale dokonce i v Papui-Nové Guinei či v Tanzanii.

Pevnost Königstein umožní přístup do prostor, které jsou běžně uzavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám