Hlavní obsah

Thermal a Kotva jsou k vidění ve Zlíně

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co mají společného obchodní dům Kotva a známý karlovarský hotel Thermal? Možná vás to překvapí, ale architekty. Tyto a mnoho dalších objektů totiž pocházejí z dílny nejvýraznější manželské dvojice české architektury – Věry a Vladimíra Machoninových.

Foto: Dalibor Novotný

Výstava Věra a Vladimír Machoninovi 60´/70´

Článek

Výstava Věra a Vladimír Machoninovi 60´/70´ je momentálně k vidění ve zlínské Krajské galerii výtvarného umění.  

„Projektovali ve složité situaci kontroverzně nahlížených 60. a 70. let a dokázali i v tomto nelehkém období přinést do československé architektury řadu podnětných myšlenek a inovací. Využívali ve své době nejnovější technologie a materiály a spolupracovali s nejvýznamnějšími umělci své doby,“ připomněla kurátorka výstavy Ladislava Horňáková.

„I přes zahraniční inspirační vlivy, odklánějící se od přikázané socialistické orientace, je tvorba Machoninových specifická a autentická, se silným a odvážným rukopisem, a jejich stavby působí i dnes moderně a nadčasově,“ dodala.

Nejen Kotva aThermal

Expozici připravila Galerie Jaroslava Fragnera v Praze, zabývající se prezentací světové architektonické tvorby. Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně s ní dlouhodobě spolupracuje a vzájemně si výstavy vyměňují. Co vše je k vidění právě ve zlínském kulturním stánku? Především zásadní realizace a projekty manželů Machoninových – obchodní dům Kotva, Dům bytové kultury v Praze, lázeňský hotel Thermal v Karlových Varech nebo budova českého velvyslanectví v Berlíně.

„Představena je i řada fotografií jednotlivých staveb, originální plány a architektonické kresby, model soutěžního návrhu rekreačního střediska v Praze, které zapůjčila Národní galerie v Praze či model obchodního domu Kotva v Praze z Národního technického muzea,“ doplnila kurátorka výstavy Ladislava Horňáková.

Nechybí ani několik cenných kusů originálního nábytku z hotelu Thermal v Karlových Varech a Domu bytové kultury v Praze, které jsou zapůjčeny z pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Expozice je doplněna projekcí a potrvá ve zlínském Domě umění až do 9. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám