Hlavní obsah

Theremin a reja rozeznějí festival Lípa Musica v Euroregionu Nisa

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa je významným hornickým centrem v dobývání uranové rudy. Díky tomu vzrostl počet obyvatel, avšak kulturní a společenský život vykazoval spíše konzumní charakter. O výraznou změnu se zasloužil spolupracovník Petra Ebena Martin Prokeš, když začal připravovat hudební festival Lípa Musica.

Foto: Milan Turek

Znak českolipského hudebního festivalu Lípa Musica

Článek

Letošní českolipský hudební festival Lípa Musica začal už v srpnu prologem, prvním koncertem Ozvěny z kamene, a to v prostředí, které nejlépe odpovídalo ideji koncertu – na hornolužickém hradu Ojvín (Oybin).

Již sedmnáctý ročník zahrnuje 23 koncertů ve 13 českých kostelech a na pěti místech v Lužici. Festival přinese zcela neobvyklé koncerty z nedaleké Horní Lužice. Carolina Eyck zahraje na theremin, bezdotykový hudební nástroj, a Srbský národní ansámbl vystoupí s pásmem Srbská reja (reja je lužickosrbský tanec).

Třicetiletá skladatelka Carolina Eyck, dcera lužickosrbského muzikanta Jana Bělka, se o hru na theremin začala zajímat už od svých sedmi let. Zvládla na elektromagnetickém bezdotykovém nástroji nejen přehrávat klasická díla významných skladatelů, ale také sama začala tvořit. Se svou hrou se představila v řadě států po celém světě a vystupovala také v Praze.  U nás bylo pro ni překvapením, že na přístroj dokáže zahrát posluchač jejího koncertu v pražském zrcadlovém sále (v roce 2015) Národní knihovny. Tehdy Ivan Trojan, herec Dejvického divadla, které uvádělo drama Theremin, dokázal zahrát píseň Ach synku, synku.

Českolipští mají slovanskou Lužici za humny a spolupráce mezi kulturními institucemi i jednotlivci je mnohaletá. Není proto výjimkou, že Srbka Caroline Eyck vystoupí v bazilice Všech Svatých 21. 9. se svým nástrojem a uvede skladby klasiků i vlastní.

Sólistka nebude jediná z nedaleké Lužice, která vystoupí v 17. ročníku Lípy Musica, s odlišným druhem hudby se tentokrát v Děčíně představí Národní hudební ansámbl Lužických Srbů z budyšínského lužicko-srbského divadla. Hudební a taneční soubor působí od existence Německé demokratické republiky a mělo v něm angažmá nesčetně muzikantů i zpěváků z celého Československa.

Soubor uvede u nás neznámý tanec lužickosrbskou reju, po staletí provozovaný tanec v obcích Lužice. Lidové kroje, tanec i hudba jsou v Lužici dnes udržována s velkými obtížemi. Přesto však existují i půjčovny krojů nebo krejčové jako např. Monika Cyžová z Rosenthalu. Noty i způsob tance zaznamenal mladý český umělec Ludvík Kuba koncem devatenáctého století. Tanec je typickým projevem slovanského národa v Německu, jehož řeč i život jsou spjaty s českým národem.

Organizátoři koncertů uvádějí nejen zajímavé osobnosti hudby, ale snaží se umístit hudbu i do malých obcí, a to na území Euororegionu Nisa. Vedle Budyšína nebo Žitavy se koncerty uskuteční také v Šerachově, Oybinu a Grossschönau. V Čechách vybrali pro koncerty kostely v Jezvé, Prysku, Zubrnicích, Mikulášově nebo Kamenickém Šenově a Filipově. Festival zakončí děti ze základní umělecké školy v České Lípě koncertem Má to smysl? v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám