Hlavní obsah

Teslův výboj udeřil, v Praze 6 má vynálezce největší pomník na světě

Novinky, Adam Halmoši

V Praze 6 je od čtvrtka největší pomník světoznámému vědci Nikoly Tesly na světě. Jeho rozměry jsou 6 x 3 x 3 metry, váží 5,4 tuny. Slavnostnímu odhalení přihlížely v parku Nikoly Tesly stovky lidí a zahraniční delegace. Pomník je z bronzu s nápisem NIKOLA TESLA 1856 – 1943, večer bude prosvícený.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Motivem pomníku je stylizovaný „výboj“, tedy elektrický výboj jako hybná síla a základní kámen Teslových vynálezů a jako nástroj jeho proslulých prezentací.

„Není třeba zdůrazňovat, že Nikola Tesla ovlivnil životy i nás, kteří tady dnes stojíme, abychom jemu a jeho dílu vzdali hold. Kdybych chtěla být úplně názorná, připomněla bych, že geniální vynálezce už v roce 1909 řekl: Bude vytvořen přístroj, který nebude větší než hodinky a umožní lidem spojení s jakýmkoli telefonem na světě. Takto popsal Nikola Tesla budoucnost telekomunikací v dobovém vydání deníku New York Times,“ řekla Marie Kousalíková, starostka Prahy 6.

Na financování pomníku se podílela Městská část Praha 6, Česká spořitelna, a. s. jako hlavní partner projektu, která na projekt přispěla částkou 2,5 miliónu korun.

„Pomníkem Nikoly Tesly vznikla protiváha pomníku maršála Koněva, který je naproti přes ulici,“ řekl Daniel Heler, člen představenstva České spořitelny. 

„Jsme tradičně společensky odpovědnou firmou, proto se rádi hlásíme k zajímavým projektům, které zkrášlí veřejná prostranství a přinesou tak užitek naší společnosti. Těší nás, že jsme mohli přispět na dobrou věc a můžeme se tak podílet na šíření odkazu významného vynálezce,“ uvedl Jan Parýzek, ředitel odboru Veřejný sektor České spořitelny.

Z iniciace předsedy Chorvatsko - České společnosti v Záhřebu Marijana Lipovace přispělo zhruba 700 tisíci korunami také město Záhřeb, v jeho čele delegace na odhalení byl primátor města Milan Bandić.

„Při slově Tesla se nám vybaví jednotka indukce magnetického pole a pak možná střídavý proud nebo vysokonapěťový transformátor, rádio či bezdrátové dálkové ovládání, případně vize bezdrátového přenosu energie. Ale skutečný život inženýra a vynálezce se neskládá z čekání na den, kdy náhle změní svět a poté již následuje jen sláva a bohatství. Podívejme se blíže na střídavý proud. Nikola Tesla vyhrál válku. Válku mezi rozvody stejnosměrného a střídavého proudu,“ řekl Vítězslav Kříha, předseda akademického senátu ČVUT.

Pomník je dílem sochaře Stefana Milkova a architekta Jiřího Trojana.

„Chtěl jsem sochařsky zpracovat „jádro“, jakýsi prazáklad či symbol Teslových vynálezů, rozhodl jsem se pro kompozici „výboj“. Přestavuje stylizovanou elektromagnetickou cívku, jako zdroj energie, ze které vychází elektrický výbor do koule, jako absolutního tvaru a symbolu naší planety a vesmíru,“ řekl sochař Stefan Milkov.

Nikola Tesla (1856 - 1943) studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Zabýval se i bezdrátovou telegrafií. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce. V letech 1936 až 1937 pobýval Tesla v tehdejším Československu. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy. Získal také čestný doktorát věd na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám