Hlavní obsah

Terezka je Kocour! Alespoň v mosteckém Divadle rozmanitostí

Novinky, Věra Domášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě notoricky známý příběh dostává v podání Divadla rozmanitostí v Mostě úplně nový rozměr. Kocourem je dívka a ještě ke všemu potřebuje k dokončení příběhu pomoc diváků.

Foto: Věra Domášková

Loupežník

Článek

První premiérou sezóny 2016 v Divadle rozmanitostí (DR) byl Kocour v botách v režii Jiřího Jelínka (v DR inscenoval již Drakopohádky), který je zároveň i autorem textů písní a scénáře na motivy klasické pohádky.

Anotace k inscenaci zní: Náš Kocour se umí do života obout. Na problémy si došlápne. Umí to pořádně nakopnout. Také vás rozčilují Honzové, co nevědí kudy kam? Staňte se kocoury vašeho vlastního příběhu. Pohádka o kocourovi, který se jmenuje Terezka, a kde o osudech hrdinů můžete rozhodnout i vy, vás čeká u nás v divadle. Představení, po kterém koupíte svým domácím mazlíčkům obuv!

A je to skutečně pravda.

„Baví mě ta bezprostřednost reakcí. Když se dětské publikum nudí, poznáte to hned. Takže chci, aby se bavili, a přitom jim nechci podlézat. Navíc mě baví myslet i na ty rodiče, co sedí vedle, aby si nepřipadali jako "na pohajďe". Baví mě brát to vážně,” objasnil režisér Jiří Jelínek svůj pohled na tvorbu pro děti v rozhovoru pro Mostecké listy.

Premiéra Kocoura v botách přinesla kladné ohlasy jak malých, tak dospělých diváků. Objevily se i zmínky, že v některých okamžicích byla pohádka až strašidelná. Díky vychytralosti kocoura Terezky ovšem vše dobře dopadlo, a proto všichni odcházeli spokojeni.

„Děti si pohádku náramně užily a nenudily se ani chvilku. Hned po skončení se ptaly, kdy bude druhý díl,” napsala po předpremiéře učitelka z MŠ Fr. Malíka.

V pohádkovém příběhu mají diváci třikrát možnost hlasováním rozhodnout, kudy bude příběh pokračovat – jestli se projde kolem loupežníků, obludy, jestli se půjde na pouť nebo k vílám... Během tří předpremiér a jedné premiéry si herci před malými diváky vyzkoušeli všechny varianty a jedna je lepší než druhá. V pohádce není nouze o napětí, zábavu, skvělou hudbu a krásné loutky všech možných druhů.

Hlavní mužskou postavou příběhu je Tomáš (Petr Čulík), který by byl bez kocoura Terezky (Tereza Karásková) úplně ztracený. Navíc je bezhlavě zamilovaný do princezny Sofie, kterou v pohádce ztvárnila nová tvář DR Anne-Francoise Joseph. Můžeme mluvit o velikém štěstí, že Tomáš od svého otce zdědil právě Terezku.

Inscenace je vhodná pro děti od 3 let.

Divadlo rozmanitostí je loutková a alternativní scéna Městského divadla v Mostě, která byla založena v roce 1987.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám