Hlavní obsah

Terchová silně přitahuje turisty, zejména z Česka

Novinky, Jiří Smutný

Rekreační a turistické středisko Terchová se rozkládá na úbočích Kysucké vrchoviny a Malé Fatry při vstupu do Vrátné doliny. Svým vzhledem připomíná švýcarské horské středisko. K nejnavštěvovanějším objektům patří kostel sv. Cyrila a Metoděje, Muzeum Juraje Jánošíka a Jánošíkova socha nad obcí.

Foto: Jiří Smutný

Terchová, kostel sv. Cyrila a Metoděje

Článek

V letní turistické sezoně je Terchová plná zahraničních turistů, mezi nimiž jednoznačně převládají návštěvníci z České republiky. V menší míře lze spatřit například Poláky, Němce, Nizozemce, Brity nebo Litevce.

Kromě pozoruhodné okolní přírody, nabízející množství výletů pro pěší i cyklisty, je největším lákadlem místní rodák a lidový hrdina Juraj Jánošík, který podle pověsti bohatým bral a chudým dával.

Narodil se 25. ledna 1688 a pokřtěn byl v kostele ve Varíně, neboť k Terchové tehdy kostel nebyl. V roce 1711 vytvořil se svými blízkými zbojnickou skupinu, s níž pak rok a půl přepadal a okrádal hlavně bohaté kupce. Když byl dopaden, byl odsouzen k smrti, ač zřejmě dodržel slib, že bude životy přepadávaných šetřit a žádná vražda mu prokázána nebyla. Přesto skončil jako nejtěžší zločinec nabodnutím na hák.

Dnes mohou obdivovatelé slavného zbojníka navštívit jeho muzeum, památník postavený ke 300. výročí narození a na kopci nad obcí sochu v nadživotní velikosti. Kromě Jánošíka je možné v Terchové obdivovat například pohyblivý betlém, který se nachází v kostele sv. Cyrila a Metoděje, vystoupat na rozhlednu, projet se turistickým vláčkem, navštívit místní minizoo nebo se obdivovat lidové architektuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám