Hlavní obsah

Terakotová armáda čínského císaře je k vidění v Praze

Novinky, Ivana Kvasnicová

Část legendární Terakotové armády čínského císaře Čchin Š'-chuang-ti z třetího století před naším letopočtem je k vidění od 10. října až do 13. listopadu v pražském nákupním centru Eden. Lidé mají možnost si prohlédnout 14 soch bojovníků i jejich koně v životní velikosti.

Foto: NC EDEN
Článek

„Expozice terakotové armády umožní návštěvníkům nahlédnout do fascinujícího podzemního světa živých mrtvých. Jeden z nejcennějších artefaktů čínské historie si bezpochyby zaslouží být na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Věřím, že výstava potěší nejenom zájemce o historii,“ uvedla Renata Nejtková, marketingová manažerka nákupního centra Eden.

Terakotová armáda byla objevena v Číně náhodou, když v roce 1974 rolníci kopali studny. Archeologové zde nalezli asi 8000 soch válečníků a 600 koní z terakoty a 125 vozů ze dřeva. Bojovníci jsou propracováni do nejmenších detailů, vysocí metr sedmdesát až metr devadesát a váží od jednoho do tří set kilogramů s vlastním výrazem ve tváři a v přirozeném postoji.

Císař Čchin Š'-chuang-ti si dal armádu zbudovat jako svůj posmrtný doprovod. Byl prvním císařem čínské feudální společnosti, kterému se podařilo sjednotit celou Čínu.

Výstava  v nákupním centru Eden je nainstalována ve všech patrech a je k vidění zdarma, přístupná denně od 9 do 21 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám