Hlavní obsah

Teplice zažijí adventní koncert Ústeckého kraje

Novinky, Petr Šíla

Již počtvrté pořádá Ústecký kraj v předvečer první adventní neděle adventní koncert ve spolupráci s teplickým spolkem Trautzlova umělecká společnost. Po Oseku, Litoměřicích a Děčínu letos hudba potěší posluchače, kteří dorazí do Teplic.

Foto: archiv Trautzlovy umělecké společnosti

Adventní Teplice

Článek

Koncert, při němž se představí domácí soubor Collegium hortense a sbor SMoG z Mostu, trubači z Hudby Hradní stráže a Policie ČR a který korunuje svým zpěvem sopranistka Miroslava Časarová, se uskuteční v teplickém děkanském kostele sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí v sobotu 30. listopadu od 17 hodin. Koncertu se mimo dalších vzácných hostí zúčastní rovněž hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Při letošním Adventním koncertu Ústeckého kraje zazní skladby, se kterými kraj a celou Českou republiku uvedené soubory reprezentovaly v Římě na národní pouti konané u příležitosti 30. výročí svatořečení Anežky České. Autorem tohoto „římského“ repertoáru, který ve Věčném městě vzbudil veliký ohlas, je rovněž náš krajan, a to teplický skladatel a současně dirigent Hudby Hradní stráže a Policie ČR plk. Jan Zástěra.

Ústecký kraj navazuje tak na letitou úspěšnou spolupráci s Trautzlovou uměleckou společností, která kromě adventních koncertů přinesla i další plody. Mezi těmi nejvýznamnějšími je např. uvedení rozsáhlého oratoria Korunovace českých králů, které vzniklo v roce 2016 u příležitosti výročí 700 let od narození Karla IV., nebo uvedení cyklu kantát o českých světcích České nebe v loňském roce v Mostě. Pod oběma projekty je autorsky podepsán skladatel Jan Zástěra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám