Hlavní obsah

Temné drama Smrtihlav se vrací na ostravské jeviště v další repríze

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Hvězdy činohry Národního divadla moravskoslezského jako Igor Orozovič, Jan Fišar, Anna Cónová, Vladimír Polák, František Strnad, Petra Lorencová, Pavlína Kafková nebo Tomáš Jirman se objeví v dramatu Martina Walsera Smrtihav, jehož další repríza proběhne na scéně Divadla Antonína Dvořáka 18. dubna.

Foto: archiv NDM Ostrava

Hlavní roli v dramatu Smrtihlav hraje Igor Orozovič.

Článek

"Walser účtuje se svědomím německého národa za válečné zločiny ve druhé světové válce. Vytvořil velmi působivý poetický text. Novodobou verzi Hamleta, který provokuje svědomí viníků. Otevírá otázky lidské morálky a cti, což považuji za velmi aktuální téma,“ uvedl režisér a současný šéf činohry NDM Peter Gábor.

Drama Smrtihlav má řadu silných míst a už na samém začátku vtáhne diváka do děje. Může za to jak rozehrané temné téma, tak špičkové výkony všech protagonistů, což jistě spadá i na vrub režiséra, který herce dovedl přesně tam, kam chtěl. Přes sílu nastoleného tématu ovšem příběh nepostrádá ironický humor.

"Právě proto je hra Martina Walsera místy až groteskním thrillerem, který nepřestává překvapovat tím, kam až se vyvíjí," tvrdí režisér, který - společně se svým týmem - vytvořil v NDM působivou inscenaci.

Smrtihlav oslovuje publikum i kritiky, kteří hodnotí inscenaci jako nadprůměrnou, přičemž  píší o hereckém koncertě a dokonalé souhře všech zúčastněných tvůrců - vedle již zmíněného režiséra to jsou dramaturgové Marek Pivovar a Klára Špičková, scénograf  David Bazika, kostýmní výtvarnice Katka Holková a autor scénické hudby Vladimír Franz.

Další repríza hry Smrtihlav proběhne ve čtvrtek 18. dubna od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám