Hlavní obsah

Téměř tři tisíce lidí vybraly nejhezčí místa Plzně, vznikly pocitové mapy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu května a června letošního roku měli obyvatelé a návštěvníci Plzně možnost se vyjádřit, jaké místo se jim v krajské metropoli líbí, nelíbí nebo kde by chtěli bydlet. Útvar koncepce a rozvoje města Plzně zpracoval z výsledků průzkumu pocitové mapy.

Foto: Magistrát města Plzně

Zajímavé je pozitivní hodnocení lokálních, méně navštěvovaných míst, které poukazují na spokojené obyvatele.

Článek

Do dotazování se zapojilo pomocí webového dotazníku přes dva tisíce respondentů a v terénu při osobním setkání se zástupci útvaru vyplnilo formulář na osm stovek lidí.

„Výsledky šetření jsou velice pozitivní, největším překvapením je právě celková spokojenost s městem, což potvrzuje i fakt, že téměř třetina dotazovaných nezodpověděla, kde se cítí nepříjemně nebo které místo by chtěli změnit. Jako nejhezčí místo bylo zvoleno centrum města, sadový okruh, Mlýnská strouha, pivovar, ale lidé si oblíbili i kvalitní zázemí příměstské krajiny a odpočinková místa podél řek, například plovárnu v Hradišti, původní Městskou plovárnu, Božkovský ostrov, Lobezská jezírka, ale i okolí Velkého Boleveckého rybníka. Velmi pozitivně byla hodnocena taktéž Zoologická a botanická zahrada města Plzně,” uvedl k výsledkům pocitových map technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

„Průzkum ovšem ukázal, že i ta nejoblíbenější místa mohou zároveň evokovat nepříjemné pocity. V historickém centru města se potvrdilo, jak je nezbytná nejen péče a údržba nejnavštěvovanější části města, ale mnohem důležitější je pro respondenty pocit bezpečí. Z tohoto důvodu bylo negativně hodnoceno širší centrum města, zejména pak okolí hlavního vlakového nádraží, lokality při ulicích Tylova a Husova včetně prostoru před centrálním autobusovým nádražím nebo část čtvrti Petrohrad v okolí ulic Božkovská a Úslavská,” doplnila Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Zajímavé je pozitivní hodnocení lokálních, méně navštěvovaných míst, které poukazují na spokojené obyvatele. Na otázku, kde by rádi obyvatelé bydleli, mnoho lidí zvolilo právě místo tam, kde sami bydlí.

Výsledky šetření budou podkladem při zpracování strategického plánu a podrobnějších dokumentací ke konkrétním lokalitám ve městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám