Hlavní obsah

Téměř pětina chlapců a čtvrtina děvčat kouří

Novinky, Petra Veselá

Projekt Kardiovize Brno 2030 Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) v minulém roce zahájil kampaň „10 důvodů proč nekouřím.“ Projekt měl za cíl zvýšení informovanosti o škodlivosti kouření u studentů prvních ročníků brněnských středních škol.

Foto: Petra Veselá

Koordinátorky projektu Kardiovize Brno 2030

Článek

Projekt byl zaměřen na faktické informace o důsledcích škodlivosti kouření a zdůraznění výhod, který se pojí s nekouřením. Zejména se jednalo o vyvrácení mýtů, které se vážou ke kouření a zdůraznění benefitů, které se týkají mladých lidí, a jsou pro ně důležité. Hlavní náplní byla realizace přednášek na středních školách, během které probíhaly diskuze se studenty a distribuce dotazníku zaměřeného na kouření.

Cílovou skupinou byli studenti prvního ročníku středních škol se sídlem v Brně. Aktivně se do projektu zapojilo - tedy absolvovalo přednášku s diskuzí a vyplnilo dotazník 480 studentů. Celkem jsme navštívili 21 tříd na 8 různých školách.

Potěšili nás zejména reakce studentů, které byly buď během, nebo po přednáškách. Studenti se až překvapivě aktivně zapojovali do diskuzí a měli různé dotazy, po skončení hodiny sami zastavovali přednášející a ptali se na různé věci, na které nebyly během hodině čas, nebo na které se nechtěli ptát před ostatními studenty. 

Benefit pro studenty byl ve vysvětlení všech důsledků kouření komplexně. Většinou se mluví o souvislosti mezi kouřením a rakovinou plic. Zdůrazněno bylo riziko kombinace kouření a hormonální antikoncepce. Dále byla zdůrazněna fakta, která jsou pro mládež důležitá - jak ovlivňuje kouření vzhled, jak je ovlivní ekonomicky a sociálně, jak ovlivní jejich svobodu. Snahou bylo také vyvrátit mýty o vodních dýmkách, cigaretách s příchutí a žvýkacím a šňupacím tabáku. Tyto produkty jsou mládeží aktuálně hodně využívány.

Díky dotazníkům jsme zjistili informace o kouření u brněnské mládeže na vybraných školách. Zjistili jsme, že kouří 18,0 procent chlapců a 23,2 procenta dívek. Dívky kouří intenzivněji, nejvíce bylo zastoupeno je příležitostné kouření, kdy kouří jenom párkrát za rok. Druhou nejpočetnější skupinou je každodenní kouření při intenzitě do 5 cigaret denně.

Nejvíce studentů přiznalo, že kouří odpoledne po škole. Druhou nejpočetnější skupinou je kategorie „jiné“, ve které studenti nejčastěji doplňovali na večírku, v hospodě, s kamarády apod. Většinou se jednalo ve sledované skupině o „čerstvé“ kuřáky. Většina kuřáků začala před několika měsíci. Druhou nejpočetnější skupinou byli kuřáci s 1-2letou kuřáckou praxí. 

Nejvíce byl zastoupený důvod, proč studenti kouří, kvůli stresu nebo naštvání. Druhým největším důvodem je to, že jim cigareta chutná. A dalším uváděním důvodem je fakt, že kamarádi kouří a kouření sbližuje lidi.

Jako nejpočetnějšími důvody, proč studenti nekouří, uváděli, že jim kouření nic nedává. Dalším početným důvodem bylo to, že nechtějí zapáchat a že se nechtějí ovlivnit těmi, co kouří, že mají svůj rozum. Hned následoval jako důvod zdraví a fakt, že se jim to nelíbí.

Reklama

Výběr článků

Načítám