Hlavní obsah

Téměř pět set tanečníků roztančí šumperské ulice

Novinky, Kamil Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudbou a tancem ožijí šumperské ulice a Sady 1. máje od středy 17. do neděle 21. srpna. Šumperk se stane dějištěm 21. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF I.O.V., který získal v letošním roce cenu Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti.

Foto: Kamil Navrátil

Soubor z Uzbekistánu

Článek

„Prostřednictvím lidových písní, hudby, tanců a lidových her si diváci připomínají zvyky a obyčeje svých předků. U zahraničních souborů se snažíme, aby lidé poznali jednotlivé země jinak, než je vidí například ve zprávách v televizi,“ říká ředitelka festivalu Libuše Drtilová ze Sdružení přátel folkloru Severní Hané. To spolu s městem Šumperkem, Folklorním sdružením České republiky a s pomocí postřelmovské Markovice a šumperských Seniorů Mezinárodní folklorní festival, jenž patří mezi nejlepší v republice, pořádá.

Zájem o účast projevilo dvaasedmdesát souborů z celého světa, jen z Turecka jich chtělo přijet osm. „Těší nás, že zájem o Mezinárodní folklorní festival neutuchá. Právě naopak. Během dvaceti let zavítaly do Šumperka soubory ze šestapadesáti zemí, tedy téměř z celého světa.

V plné kráse se letos opět ukáže český a moravský folklor, který přiblíží soubory Soláň ze Zašové, Gajdoši ze Starého Poddvorova s taneční skupinou Pohárek, Klas z Kralic na Hané či přerovská Rabussa. Chybět nebudou ani domácí postřelmovská Markovice a Markovička a Senioři Šumperk.

Lidé budou moci letos obdivovat taneční umění Slováků, Italů, Ukrajinců, Bulharů, Turků, Uzbeků, Rusů a Senegalců. Všichni společně nabídnou řadu vystoupení pod širým nebem na malé scéně „U sovy“ a na travnaté ploše před G-klubem v Sadech 1. máje, „Roztančenou ulici“ a veselici. Dějištěm veselice a také hlavních festivalových večerů bude opět tzv. Pavlínin dvůr, v němž sídlí místní muzeum.

Podrobný program festivalu najdete na www.festivalsumperk.cz a www.sumperk.cz. Celá akce bude doplněna účastí lidových řemeslníků. Pořadatelé si vyhrazují změnu programu. Za nepříznivého počasí budou hlavní pořady probíhat v Domě kultury Šumperk. Festival se koná za finanční podpory Olomouckého kraje, města Šumperka, Ministerstva kultury ČR a Folklorního sdružení ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám