Hlavní obsah

Televizní pořad Pocta muzikálům nabídl hudební noblesu a špičkové interprety

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

To nejlepší z toho nejlepšího za posledních pětadvacet let na české muzikálové scéně oslavil gala koncert Proms Gala, jehož sestřih nabídla v sobotu 30. prosince pod názvem Pocta muzikálům Česká televize Art. Interprety doprovodil Český národní symfonický orchestr.

Foto: archiv Česká televize

Chór zpívá Příští den z muzikálu Bídníci.

Článek

Na gala koncertě, který proběhl 10. října 2017 v pražském Foru Karlín, vystoupili držitelé cen Thálie a špičkoví sólisté pražských a brněnských divadel, doprovázel je Český národní symfonický orchestr. Dirigentem byl Marcello Rota.

„Náš orchestr zahrál skladby z muzikálů West Side Story, Sunset Boulevard nebo Chicago,” uvedl šéf ČNSO a festivalu Prague Proms Jan Hasenöhrl, který sólově zahrál na trubku árii Memory z muzikálu Cats.

Skvěle disponované sólisty Moniku Absolonovou, Mariana Vojtka, Michalu Gemrotovou, Báru Basikovou, Romana Tomeše, Hanu Holišovou, Pavla Vítka, Lukáše Randáka, Terezu Mátlovou, Vlaďku Skalovou, Jana Ježka, Michala Bragagnola či Jana Kříže, kteří patří k současné tuzemské špičce muzikálové scény, doprovázel ve známých áriích smíšený sbor.

Mnozí z nich - ať už to byli Jan Ježek, Bára Basiková, Marian Vojtko nebo Monika Absolonová - byli původní představitelé z muzikálů jako Les Misérables/Bídníci, Jesus Christ Superstar, Fantom opery a Evita.

Bez zajímavosti není, že i televizní verze velkoryse pojaté show (režie Adam Rezek) měla sugestivní gradaci a atmosféru, k níž přispěla nejen "vycizelovaná" dramaturgie, ale mimořádnou úroveň podtrhly i efektní a přitom elegantní kostýmy všech účinkujících.

Finále gala koncertu patřil muzikálu Les Misérables/Bídníci, který byl v Praze uveden poprvé před pětadvaceti lety. Legendární muzikálová inscenace podle románu Viktora Huga zahájila v roce 1992 (tehdy na scéně Divadla Na Vinohradech) český muzikálový boom, jehož součástí se následně staly muzikály Dracula, Jesus Christ Superstar, Monte Christo nebo Johanka z Arku.

„Vybírali jsme interprety, kteří mají na repertoáru slavné muzikálové melodie a patří k nejobsazovanějším umělcům tuzemských scén,” doplnil koproducent Janis Sidovský, který program sestavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám