Hlavní obsah

Technologie tváření plastů pomáhá vozíčkářům

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká společnost CZ Plast, spol. s r. o, která v Kostěnicích na Pardubicku vyrábí plasty ojedinělou technologií rotomouldingu, v loňském roce zvýšila tržby o bezmála 20 miliónů korun.

Foto: Martin Němec

Výroba v CZ Plastu

Článek

Výrazné zlepšení hospodářských výsledků dosáhla dílem navýšením exportu do zemí EU a dílem spoluprací s firmou API CZ, která patří k předním evropským výrobcům upravených vozidel pro tělesně postižené.

„Loňský rok byl pro naši firmu jeden z nejlepších, navýšili jsme podíl exportu na celkové produkci a oživení nastává i na tuzemském trhu, ke konci roku se nám růst exportu a zdražení eura po zásahu ČNB, promítly v celkových tržbách nárůstem zhruba o 1,5 miliónu korun“ tvrdí spolumajitel a jednatel firmy Michal Šprachta.

CZ Plast je největší ryze česká firma, která metodou rotomouldingu vyrábí plasty. Tato technologie umožňuje rozmanitost velikostí, tvarů a barev plastových výrobků, které jsou vyrobeny z jednoho monolitního kusu a nevyžadují lepení několika dílů k sobě či následné obrábění.

I pro tyto vlastnosti dodává automobilové nádrže pro jednoho z předních evropských výrobců upravených aut pro tělesně postižené a lidi na vozíku – firmu API CZ, která je držitelem několika unikátních a patentovaných řešení v úpravách vozidel.

„Od CZ Plastu odebíráme nádrže, které jsou speciálně navrženy přímo pro upravovaná vozidla a nahrazují v nich nádrže typizované. Speciální tvar nádrže je nutný pro sníženou podlahu upravovaného vozidla, která zároveň zvyšuje světlou výšku automobilů pro komfortní nastupování vozíčkářů do určitých typů osobních automobilů. Díky technologii rotomouldingu můžeme i rychle reagovat na případné tvarové změny,“ informoval Pavel Linhart z firmy API CZ, která má výrobní prostory ve Slapech u Tábora.

Společnost CZ Plast zaměstnávající kolem 50 lidí letos plánuje investice kolem 4 miliónů korun. „Hodláme zdokonalit návaznost technologických procesů zastřešením manipulační plochy o výměře zhruba 1 000 metrů čtverečních. V souvislosti s růstem zakázek i exportu jsme také jako společnost s ručením omezeným navýšili základní jmění na 2 milióny korun, což by našim odběratelům mělo signalizovat stabilitu a solidnost firmy i do příštích let,“ uvedl Šprachta.

Firma podle údajů z Obchodního rejstříku v roce 2013 navýšila tržby z předloňských 63,1 na 79,85 miliónů korun a vykázala kladný hospodářský výsledek. V letošním roce by podle Šprachty měly tržby společnosti stoupnout zhruba k hranici 100 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám