Hlavní obsah

Technické muzeum v Brně se opět představí na letošním ročníku Brno Revival

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Jako v minulých letech i letos Technické muzeum v Brně podporuje akci Brno Revival, festival rychlosti mezi pavilony. V sobotu 20. června představí na brněnském výstavišti vozidla ze svých sbírek. Závodních klání se nezúčastní, protože letošní ročník má omezený program.

Článek

Na stánku muzea si však zájemci budou moci zblízka prohlédnout výběr vozidel právě z jeho sbírek. 

„Stáli jsme před rozhodnutím, jako desítky jiných pořadatelů motoristických závodů, zrušit nebo uskutečnit letošní Brno Revival,“ uvedl Karel Kupka za pořádající Československý automobilový klub pro Moravu a Slezsko, z. s. „S úctou k tradici, kterou jsme v roce 2014 založili, jsme se nakonec rozhodli, a s ohledem na uvolnění zdravotních opatření, že Brno Revival 2020 bude.“

Na rozdíl od minulých ročníků, kdy se festival konal v obou víkendových dnech, letos bude jednodenní akcí – v sobotu 20. června od 8.00 do 18.00 hod.

„Stavět závodní trať pro jednodenní akci by bylo velmi drahé a do jednoho dne bychom také těžko naskládali všechny jízdy,“ vyložil Karel Kupka, „proto jsme se rozhodli, že Brno Revival nabídne v tomto roce a za daných podmínek výstavu, burzu a také samozřejmě sraz příznivců vůně benzínu.“

Pořadatelé slibují jedinečné stroje, i když bez pohybu. Prostor dráhy využijí ke srazu majitelů historických i klasických vozidel, aut a motorek.

„Technické muzeum v Brně na stánek chystá ze svých sbírek závodní automobily Škodu 120 S Rallye a Škodu 136 Favorit,“ přiblížila prezentaci muzea na festivalu Sylvie Zouharová Dyková, kurátorka oboru Historická vozidla a spalovací motory. „Také představíme zástupce historických autobusů z oboru Městská hromadná doprava a vojenskou techniku z oboru Militaria. Nebudou chybět ani další sbírková osobní vozidla – například Tatra 613 Narex, Škoda 1200 Sedan, MTX Roadster a další,“ doplnila.

I když organizátoři Brno Revival festivalu rychlosti mezi pavilony 2020 museli sáhnout k velkému množství kompromisů, nabízí akce zajímavý a bohatý program. Díky změně formátu se může zúčastnit větší počet majitelů historických aut a motocyklů. Návštěvníci se mohou těšit také na závodníky z let minulých.

Reklama

Výběr článků

Načítám